NYESTE
Født:
1917, Danmark

Tove Ditlevsen

Opvokset på Vesterbro i København. Døde i 1976 for egen hånd.
Var desuden brevkasseredaktør.
1956: Modtager De gyldne Laurbær.
Ditlevsen skrev udgav desuden essaysamlinger og erindringsbøger.
“Til en lille pige” (1978) blev udgivet posthumt.

Læs mere på forfatterweb.

Bibliografi

1939  Pigesind (digte) 

1941  Man gjorde et barn fortræd

1942  Lille Verden (digte) 

1942  De evige tre (digte)

1943  Barndommens Gade

1944  Den fulde frihed (novelle) 

1946  For barnets skyld

1947  Blinkende lygter (digte) 

1948  Dommeren (novelle) 

1952  Paraplyen (novelle) 

1954  Vi har kun hinanden

1955  Kvindesind (digte) 

1958  Annelise – 13 år (børnebog) 

1960  Hvad nu Annelise? (børnebog) 

1960  To som elsker hinanden

1961  Den hemmelige rude (digte) 

1963  Den onde lykke (noveller) 

1967  Barndom (Erindringer)

1967  Ungdom (Erindringer)

1968  Ansigterne

1969  De voksne (digte) 

1969  Det tidlige forår (Erindringer)

1971  Gift (erindring)

1973  Det runde værelse (digte) 

1975  Tove Ditlevsen om sig selv

1975  Vilhelms værelse

1978  Til en lille pige (digte) 

2018  Om penge

2019  Kærlig hilsen Tove – Breve til en forlægger

 

Københavnertrilogien af Tove Ditlevsen

af Simon Rohde Kure Hamannd. 2. januar 2022
Hvor romanen Barndommens Gade er en fiktion krydret med Tove Ditlevsens eget liv, så er Københavner Trilogien (Barndom, Ungdom og Gift) en selvbiografi krydret med et lag af fiktion – og hvilken fiktion! Få skriver som Ditlevsen, og læser man de to værker sideløbende, vil man få et fantastisk indblik i såvel forfatterens liv som […]

Barndommens Gade af Tove Ditlevsen

af Simon Rohde Kure Hamannd. 15. november 2021
Barndommens gade er Tove Ditlevsens fiktionaliserede selvbiografi. Med det menes der, at den i vid udstrækning bygger på hendes eget liv, hvor visse karakterer dog er ændret. De er smeltet sammen, har skiftet køn og ikke mindst forhold til forfatteren selv. Alligevel er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er forfatterinden selv, […]

Pigesind/Kvindesind af Tove Ditlevsen

af Simon Rohde Kure Hamannd. 15. oktober 2021
Indtil for relativt få år siden var Tove Ditlevsen i den brede offentlighed nok mest kendt gennem Anne Linnet indspilninger af hendes sange og Anders Thomas Jensens film Blinkende Lygter. Dette satte en række stærke kvindelige forfattere, særligt Olga Ravn, sig for at ændre, og dette resulterede i intet mindre end en Tove-feber. Og spørger […]

Tove Ditlevsen om sig selv af Tove Ditlevsen

af newyorkcitygirld. 29. oktober 2020
I 2017 ville Tove Ditlevsen have kunnet fejre sin 100-års fødselsdag – havde det ikke lige været fordi hun drog herfra i utide ved at begå selvmord i 1976. Heldigvis har vi stadig hendes bøger, og Gyldendal har de seneste par år taget den gode beslutning, at genudgive flere af hendes bøger så nye generationer […]

Kærlig hilsen, Tove – Breve til en forlægger af Tove Ditlevsen

af newyorkcitygirld. 14. februar 2020
Tove Ditlevsen begik som bekendt selvmord i 1976 efter et langt liv præget af et skrøbeligt sind og 4 ægteskaber, der på mange måder var problematiske. En af hendes ægtemænd gjorde hende til narkoman, en anden havde hun et had-kærlighedsforhold til og var et ægteskab, der udmøntede sig i en sindsoprivende skilsmisse. I slutningen af […]

Om penge af Tove Ditlevsen

af Splintd. 5. april 2019
Dette er endnu en i gyldendals kolibri serie. Små bøger om enkeltstående emner af forskellige af litteraturens største forfattere. Blandt nogen af de andre kan nævnes: H. C. Andersen og Troels Kløvedal. Og blandt de andre emner kan nævnes: Drømme, Storby og Jul. I denne bog er det uddrag fra Tove Ditlevsens værker. Kender man […]