0 kommentarer

På fløjen – en sønderjysk stridsmands erindringer fra kultur- og modstandskamp 1929-1945 af Hans Mørup

af d. 19. maj 2012
Info
 
Sideantal

440

Udgivet

2000

ISBN

87-7406-057-0

 

Mange skarpe meninger. Lidt diskussion. Ingen analyse.
Hans Mørups bog ’På fløjen’ leverer allerede med titlen en ærlig varedeklaration.

Forfatteren var ung i 1930erne, da verden var enten- eller, og da stregen mellem vulgær nationalisme og fædrelandskærlighed var tynd. Da nogle unge danske vandrede i støvler og med dannebrog, var det i høj grad en reaktion på bevægelser eller sågar trusler udefra.
Hans Mørups store drøm om at komme ind til livgarden blev til virkelighed i 1934-1935, og her kom han tæt ind på premierløjtnant Schalburg, der for forfatteren kom til at stå som den ideelle officer. Og hvis kranke skæbne, han begræder.
Hans Mørup blev medlem af Konservativ Ungdom, men kom til at stå i modsætning til Christmas Møller-fløjen og brød sammen med resten af KU-Aabenraa med landsorganisationen i 1938.
Hans Mørup var sønderjyde, et barn af genforeningen, modstandsmand i Aabenraa-kredsen og en af dem, der hellere end gerne så Danmark til Ejderen efter 1945.
Under krigen blev han arresteret af tyskerne og sendt til Neuengamme og Sschweising ved Husum I Sydslesvig.

På den ene side er det fascinerende at høre ordene fra en mand, der tog klar stilling under besættelsen. På den anden side er mange af ordene så utidssvarende og forældede, at erindringerne ikke bliver mere end et tidsdokument udgivet med et halvt hundrede års forskydning.
»Vi er ét, rundet af samme folkestamme«, skriver Hans Mørup for eksempel om sit møde med danske fra Sydslesvig i sommeren 1937.
Er han blevet klogere?
Hvad er en »folkestamme«i et grænseland, hvor hvert andet menneske har både blod fra to eller flere »stammer« i sig? Var det sådan, Hans Mørup tænkte, dengang han var en ung mand – eller var det også hans ord, da bogen udkom i 2000?
Hvilke erfaringer kom til siden? Det vil jeg som læser gerne vide, men det er svært at se forskel. Efterrationaliseringer er langt fra af det onde, når de lægges frem som det, de er.

’På fløjen’ bliver en lang kronologi uden kritisk tilbageblik. Derfor keder den i perioder. Hans’ spændende levnedsforløb kompenserer dog – trods alt.
Til gengæld vil historikere give bogen høje karakterer for dens primære kildeværdi.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter