0 kommentarer

Sebastians drøm af Toke Lund Christiansen

af d. 13. september 2005
Info
 
Sideantal

384

Udgivet

2004

ISBN

87-21-02423-5

 

Noget tyder på, at der er ved at opstå en særlig genre i dansk skønlitteratur; den musikarkæologiske fantasybog.

I “Sebastians drøm” gelejder Toke Lund Christiansens os elegant gennem en i grunden ret uspiselig historie om, hvorvidt en uafsluttet sats fra Bachs “Kunst der Fuge” under de rette omstændigheder kan påvirke historiens gang og vende skæbnens hjul.

Bedst er bogen i de mange breve fra en rejse til Lübeck, som den 20-årige Bach foretog i 1705. Her er tidsbillederne maleriske, realistiske og engagerende.

Derimod virker de nutidige rammer kunstige. Selv havde jeg svært ved at goutere hovedpersonen Nalle Petersen, som det ene øjeblik er en taber i randen af samfundet for kort efter at være klaverstemmer i superligaen, der bedes om at vende blad for verdens førende cembalist.

Man må også spørge, om det er troværdigt, at wonderwomanen Tanya Taylor bare sætter sig ned og spiller århundredets koncert, når hun ikke har øvet sig i dagevis. Hvis vi som læsere skal godtage de fantastiske elementer, må realismen i de mere trivielle detaljer også være til stede, og her halter det desværre ind i mellem.

Romanens historiske afsnit er i absolut topklasse, men den taber en del terræn, når handlingen overtages af de nutidige men også lidt for tegneserieagtige karakterer.

Da Nalle Petersen og Tanya Taylor heldigvis fylder mindre end Johann Sebastian Bach i det lange løb, bliver helhedsindtrykket dog ganske overbevisende, og jeg har derfor valgt at give fire stjerner til denne begavede og ganske underholdende bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter