0 kommentarer

Jeg æder mig selv som lyng. Pigesind af Olga Ravn

af d. 20. september 2017
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

71

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-11836-0

Udgave

1. udgave, 6. oplag

 

I 2012 debuterede forfatteren Olga Ravn (født 1986) med digtsamlingen ”Jeg æder mig selv som lyng”, der bærer undertitlen ”Pigesind”. En undertitel, der tydeligvis henviser til Tove Ditlevsen, der i år ville have fyldt 100 år (hvis altså hun da ikke havde begået selvmord tilbage i 1976).

Som bogens undertitel antyder handler digtene om hvordan det er at være kvinde – og om hvordan det er at blive en kvinde. Det er også digte om at finde sig til rette i sin egen krop – uanset hvordan man så end måtte se ud eller opleve sig selv.

Herudover handler teksterne om relationer til andre mennesker og om hvor vanskelige disse relationer nogle gange kan være, selv når man er blevet voksen og følsom.

Bogens første 8-10 sider hedder ”Grammatisk ubehag”. Ganske ubehageligt er det under alle omstændigheder at læse disse første sider, først og fremmest fordi teksten ikke giver mening. Overhovedet ingen mening. Det ser ud som en masse tilfældige ord og sætninger er sat sammen – men der er ingen sammenhængskraft eller logisk mening – og jeg kunne på ingen måde gennemskue hvad forfatteren ville med disse sider. Denne læser blev træt i både øjne og hjerne af at læse starten af bogen og der er snarere tale om et læsemæssigt og forståelsesmæssigt ubehag end der er tale om grammatisk ubehag.

Resten af digtene i bogen giver lidt mere mening, men ikke meget.

Forfatteren leger med sproget og med betydninger i denne digtsamling – og jeg bryder mig faktisk ikke rigtigt om det.

Først og fremmest virker digtene rodet for denne anmelder. Jeg havde svært ved at få øje på meningen i digtene fordi teksterne er så sprogligt ulogiske og rodede. Jeg var heller ikke så god til at få øje på inspirationen fra Tove Ditlevsen, hvilket vel er noget rod når forfatteren selv mener at alle teksterne er inspireret af denne fremragende forfatter.

Jeg har det svært med digtene i denne bog. Meget svært. Jeg kunne ganske enkelt ikke lide denne bog. Jeg ved godt, at denne bog har høstet mange fine anmeldelser og har fået megen ros, men jeg kan desværre ikke få øje på ret meget kvalitet eller indhold i digtene, de er simpelt hen for konfuse og for usammenhængende for denne anmelder. Jeg lander derfor på 2 stjerner og overvejer i mit stille sind om jeg har læst en helt anden bog end de anmeldere, der har rost bogen til skyerne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter