0 kommentarer

Intet at skjule af Sinus Reuss

af d. 20. september 2021
Info
 
Forfatter
Sideantal

179

Udgivet

2021

ISBN

9788794083683

Udgave

1. udgave

 

Hvis man har tendenser til at have paranoia over teknologiens formåen og vore dages overvågningssystemer, så er jeg ikke sikker på man får det særlig godt når man læser de ti noveller Sinus Reuss har samlet i novellesamlingen Intet at skjule. Har man derimod en sund skepsis til hvordan teknologien bliver brugt i privatsfæren, så må jeg sige det er en fantastisk samling.  Vi lever i et panoptisk samfund, hvor nogle få store techfirmaer på tværs af platforme indsamler data om vores gøren og laden, og hvor hackere kan overtage styringen af vores data og stjæle vores identitet. De ti noveller tager alle udgangspunkt i private aktører der overvåger og manipulerer. En anonym hacker har brudt ind på en børneporno side og har ud fra netværksdata lagt en liste med adresser på folk der har benyttet siden. Dette skaber hurtigt en lynchnings stemning, og folk bliver korporlige, men kan man stole på at det er de rigtige der står på listen. En ung pige modtager en pakke beregnet for nybagte mødre, hun er bare ikke gravid. Men mistroen om at hun ikke taler sandt kommer til at koste dyrt, og især via Facebook spredes rygterne blandt kammeraterne. En kvinde har app’en Perfect You, som styrer hele hendes liv fra morgen til aften, lige fra søvn, mad og motion til hvornår hun skal ringe til sin mor. Men til gengæld slipper hun billigere i sundhedsforsikring hvis hun gør som der bliver sagt.

Intet at skjule er utrolig velskrevet, og det kan ikke undgås at den kryber ind under huden på læseren. Novellerne er så skræmmende realistiske, at vi alle godt kan genkende en flig her og der. Det er emner der påvirker os alle på en eller anden måde, og novellerne giver i den grad stof til eftertanke og refleksion over hvad det er for et samfund vi har fået skabt. Måske er det tid at stoppe op og overveje hvor meget teknologien skal få lov til at indtage vores hjem, men det er måske allerede for sent.

Sinus Reuss har en kandidatgrad i datalogi, og debuterer med novellesamlingen Intet at skjule. I den kommende novellesamling Nine Eyes, bliver temaet statslig og offentlig overvågning. Der er ingen tvivl om at den allerede står på min læseliste.

Bogen er et anmeldereksemplar tilsendt af Brændpunkt, hvilket dog ikke har påvirket min bedømmelse af bogen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter