0 kommentarer

Illinois af Lars Kjædegaard

af d. 11. juli 2021
Info
 
Sideantal

292

Udgivet

2009

ISBN

9788711435090

 

Da Johannes Nielsens mor dør, og Johannes er overladt til en stedfar og et par halvbrødre der ikke bryder sig meget om ham, og som han ikke bryder sig meget om, udvandrer han i 1857 til Illinois i USA. Moren har efterladt ham en sum penge og et brev fra hendes fætter i Illinois. Fætteren inviterer hende og Johannes til at emigrere til USA. Det bliver kun Johannes der tager afsted, blot for at opdage at morens fætter er død. Johannes overtager hans hytte og får arbejde hos en ung enke, som han får en kejtet affære med. Samtidig bryder borgerkrigen ud, og Johannes forsøger at navigere i den nye verden.

“Illinois” er en fortælling om livet der ikke altid bliver som man havde regnet med, men at det ikke behøver at blive dårligere af den grund. Bare anderledes. En fortælling om at tage fat og arbejde hårdt, og en fortælling om både had og kærlighed.

Lars Kjædegaard, som vi nok bedst kender som krimiforfatter, er også en virkelig dygtig forfatter af historiske romaner. Han fortæller historien om Johannes stille og roligt, og lader ham efterhånden flytte ind i læserens hoved. Jeg føler at jeg kender Johannes, enken Martha og den sorte Ezekiel hun har ansat på sin farm. Gennem de tre, og flere andre, oplever vi forskellige sider af en urolig tid i USA, og det er blændende godt skrevet.

Forfatteren er ordsmed i bedste klasse. Han spilder ikke tiden på svulmende beskrivelser af mennesker og natur, men tegner i stedet sine figurer op så de bliver tydelige og troværdige. Gennem deres gøren og laden, lærer jeg dem at kende. Ingen belastende beskrivelser af at “han gør sådan fordi det og det”, nej, Kjædegaard viser mig hvem de er i stedet for at fortælle mig det. Derfor bliver personerne troværdige, og gennem dem bliver også historien troværdig.

Så vidt jeg kan se, har Kjædegaard kun skrevet to historiske romaner, nemlig “Noget fremmed” der foregår i Helsingør i 1864, og “Illinois” der foregår i USA på nogenlunde samme tid. Jeg håber at Kjædegaard på et tidspunkt igen kaster sig over den historiske roman, for han har en sjælden evne til at gøre fortiden levende og nærværende.

Lån bogen på Bibliotek.dk…

Bedømmelse
Karakter