0 kommentarer

One dollar man. Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig af Ole Sønnichsen

af d. 23. maj 2019
Info
 
Sideantal

431

Udgivet

2019

ISBN

9788711567845

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Du kender måske til forfatteren Ole Sønnichsen hvis du har læst – eller i det mindste hørt om – de to bøger han har skrevet om danskere, der udvandrede til USA, hvor nogle klarede sig glimrende og endnu flere endte med at hutle sig gennem tilværelsen i det forjættede land.

Nu har forfatteren begået en ny bog, der hedder ”One dollar man”.

”One dollar man” er en titel som den danske cykelsmed William S. Knudsen fik i USA, hvor han boede i mange år.

I år 1900 udvandrer William S. Knudsen til USA. Han har sølle 30 dollars på lommen og starter på bunden af det amerikanske samfund og ender med, at blive en af USA’s største og bedst betalte erhvervsfolk.

Knudsen var ansat i en topstilling hos General Motors, men blev i 1940 kontaktet af USA’s daværende præsident, Franklin D. Roosevelt, der havde brug for en mand, der kunne stå i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr under 2. verdenskrig. Lønnen ville ikke være prangende – en dollar om året – deraf øgenavnet ”One dollar man”.

På trods af en bachelorgrad i engelsk havde jeg aldrig hørt om William S. Knudsen før, men jeg må sige, at han har været et meget interessant bekendtskab.

William S. Knudsen beskrives som en mand, der var usædvanligt talentfuld i forhold til at organisere mænd og maskiner, han var bl.a. ansvarlig for at sætte samlebåndsproduktionen i system hos Ford og endte med at blive direktør for General Motors, der på det tidspunkt havde 250.000 ansatte, det er ikke så ringe igen for en bleg dansker, der første dag i USA stod med 30 dollars på lommen og ikke vidste hvad fremtiden ville bringe.

Ole Sønnichsen har virkelig gjort et solidt forarbejde til denne bog, det er meget imponerende.
Udover det skriver Sønnichsen medrivende og han formår at holde læseren interesseret i historien fra første til sidste side – det er ret godt for en bog på lige over 400 sider.

”One dollar man” er en gennemarbejdet bog og en bog, der selvfølgelig nok primært er en biografi om en stor personlighed. Udover det vil jeg også mene det er en bog om, at det godt kan betale sig at have store ambitioner – for nogle gange går selv de vildeste drømme i opfyldelse, bare man lige lader som om Janteloven ikke eksisterer – og for at glemme det kan det være en god ide at rejse ud i den store verden, hvor der ikke er andre danskere til at slå en i hovedet med selvsamme Jantelov.

En glimrende og spændende bog, der kun fortjener ros – med mere ros ovenpå.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter