302
2020
978 87 93629 86 8
Warlight - oversat af Paul Klitnæs
1. udgave
Kære bogorm, du har jo nok hørt om ”Den engelske patient”, som skaffede sin skaber en helt igennem velfortjent Booker-pris. Men vidste du, at forfatteren hedder Michael Ondaatje, og at han er et af verdens største litterære navne? Ham skylder du dig selv at læse.
Ondaatjes nyeste roman ”Krigslys” (på dansk 2020) lever fuldt ud op til forgængernes fornemme ry. Her inviteres vi tilbage til et dunkelt oplyst London i 1940’erne og 1950’erne, hvor de barske år under og lige efter Anden Verdenskrig ligger som en tung skygge over de hårdt prøvede englændere.
14-årige Nathaniel og hans to år ældre søster må vinke farvel til deres far, som er nødt til at fortsætte karrieren i Singapore. Ret hurtigt følger moren Rose efter; i hvert fald pakker hun omhyggeligt en kæmpe kuffert til et årelangt ophold i udlandet.
De to unge mennesker er nu overladt til en mystisk logerende, som de kalder Natsværmeren, og hans brogede skare af gæster, der fusker med de særeste ting lige på kanten af loven. Som i romanen ”Kattens bord” udfolder Ondaatje her et mageløst persongalleri med en konstant overraskende detaljerigdom, der drager læseren som en magnet.
En dag finder Nathaniel morens kuffert i et mørkt hjørne af kælderen. Hun er åbenbart ikke rejst alligevel, men hvor er hun så?
I den følgende tid pjækker Nathaniel en hel del fra skolen og tager i stedet forskellige jobs, som modner ham og skaffer ham en hed elskovsaffære med Agnes, der er frisk på lidt af hvert. Han begynder også at hjælpe Natsværmerens kammerat Lynet med at smugle stjålne greyhoundhunde ind fra Frankrig på en flad pram via Themsen. Det er et festligt og noget rodløst liv.
Hele tiden har Nathaniel en fornemmelse af mor Roses usete tilstedeværelse. Men kan det være rigtigt; hvorfor skulle hun ikke give sig til kende over sin søn? Som voksen tager han job i efterretningstjenesten og giver sig i al hemmelighed til at grave i sin mor og hendes mystiske kumpaners fortid.
”Krigslys” skifter nu karakter og bliver en art vemodig, retrospekt spionroman, hvor den minutiøst researchende Ondaatje afslører, at englænderne med samt allierede og fjender fortsatte deres blodige krigsførelse også efter den formelle fredsslutning.
Bogen er som en russisk babusjkadukke, som lag for lag afslører nye udgaver af de oprindelige personer. Ondaatjes mesterskab er, at han i starten lader en uvidende 14-årig om at tolke begivenheder og motiver for senere at spejle fortiden i den voksne mands mere facetterede prisme.
“Krigslys” er romankunst af højeste karat.