0 kommentarer

Hyperion af Dan Simmons

af d. 6. august 2015
Info
 
Sideantal

384

Udgivet

1989

ISBN

87-7714-251-9

Originaltitel

Hyperion

Udgave

1.

 

Det er tredje gang jeg læser ‘Hyperion’. Tror jeg opgav første gang, kom vist i mål anden gang, men fortsatte ikke til de næste tre bøger i serien. Det gør jeg den her gang, for det er Science Fiction når det er bedst.

Historien foregår i det 28. århundrede, jorden er gået under, men hundredvis af andre planeter er be­boet. Herunder Hyperion, hvor de mystiske tidsgrave findes. Et område, hvor tiden går baglæns og et mystisk uhyre, Tornskaden, huserer i området og dræber indimellem alt hvad der kommer i nær­heden. Tornskaden bliver tilbedt i tornskadekirken, og mange er rejst ud til området, men er ikke vendt tilbage. I skyggen af krig mod en stor gruppe udbrydere, Ytterne, bliver syv vidt forskellige personer bedt om at drage ud på den sidste pilgrimsfærd til tidsgravene, velvidende at kun én person vil overleve mødet. Under rejsen beslutter de sig for at fortælle hver deres historie, der har tilknyt­ning til Tornskaden.

Jeg bliver totalt overvældet af Dan Simmons fantasi. Det samfund, Vævet, Hegemoniet, han har skabt, er så storslået og fantastik gennemført. Samtidig bliver de nye fremtidspåfund blandet med gamle ting fra jorden, der ikke helt er glemt. Historien er omspundet af digteren John Keats og pil­grimsfærden er baseret på Canterbury fortællingerne, og det er pilgrimmenes historier, der bærer bogen, og de er hver især så særprægede og anderledes, at de er svære at glemme. F.eks. præstens fortælling om en farefuld rejse ud til et underligt folkefærd, Bikuraerne, der ingen børn har, men ikke ser ud til at uddø. En anden pilgrim fortæller historien om sin datter, der kom ud for et uheld ved tidsgravene, og nu selv vågner op hver dag, en dag yngre. Alene den beskrivelse af et menne­ske der bliver yngre og yngre er fantastisk fortalt. Vi får også en detektivhistorie med Chandler titlen ‘Det lange farvel’ samt en helt anderledes kærlighedshistorie, hvor manden ikke ældes i samme fart som kvinden, da hans arbejde kræver, at han rejser i rummet og derved må ligge i dvale. Små genia­le historier der spænder sig om Tornskademyten.

Dan Simmons har med ‘Hyperion’ formået at skabe et unikt univers, som ikke er set bedre siden Frank Herberts Klit. Det er en fængslende historie der fortsætter i ‘Hyperions fald’.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter