0 kommentarer

Hvide spor af Emelie Schepp

af d. 12. oktober 2020
Info
 
Sideantal

378

Udgivet

2015

ISBN

978 87 400 2486 9

Originaltitel

Vita Spår - oversat af Hans Larsen

Udgave

1. udgave

 

“Hvide spor” er en drønspændende krimi med masser af vold, mord, narko og et på flere måder isnende sceneri i et sneklædt Sverige.

Emelie Schepp modtog i 2016 prisen som årets svenske krimiforfatter, og hun er en mere end habil plotsnedker, der mestrer kunsten at få sine læsere til at bladre hurtigere og hurtigere med stadigt mere svedige hænder.

Schepps faste hovedpersoner – den smukke og nærkampsstærke anklager Jana Berzelius, den sexglade og noget overfladiske kriminalkommissær Mia Bolander og dennes kollega, den lidt anonyme familiefar Henrik Levin – står denne gang over for et skruppelløst forbrydersyndikat, der bruger fattige thailandske piger som narkokurerer og skaffer sig af med dem bagefter.

Jana bærer på en mørk hemmelighed fra sin barndom og opdager til sin rædsel, at hendes fortid kan gøre arbejdet med at trævle narkonetværket livsfarligt for hende. En eller flere personer i hendes nærhed har en stærk interesse i at gøre hende tavs.

Imens følger vi et par af de stakkels thaipiger, som hver har måttet sluge halvtreds kapsler med heroin og flyve til Skandinavien som muldyr. De tror, at der venter penge i den anden ende – i stedet venter iskolde gangstere, hvis pris på menneskeliv er meget, meget lav. Pigernes overlevelse bliver en kamp mod uret.

I midten af spindet befinder sig Den Gamle, en mystisk bagmand, som ingen kender, og alle frygter. Han er altid et skridt foran politiet og trækker i trådene på djævelsk dygtig vis. Vidner dør, beviser forsvinder, politiet står i stampe.

Som i alle moderne svenske krimier fylder kærligheden og de personlige forviklinger en del. Men Schepp kan kunsten at samle mennesker og handling til et hele, der hænger sammen uden at miste tempo.

“Hvide spor” er som sagt superspændende hele vejen igennem. Plottet er komplet og aldeles usandsynligt, mens persontegningen er foretaget med den brede pensel, men sådan er det jo med megen fiktion, så pyt.

Emelie Schepps anden krimi i serien med Jana Berzelius & co. skal anbefales alle, der elsker moderne skandinaviske krimier med fuld fart over feltet og genkendelige karakterer, hvis ganske ordinære liv næsten kunne være vores naboers.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter