0 kommentarer

Hvide blomster af Sissel-Jo Gazan

af d. 22. januar 2023
Info
 
Sideantal

512

Udgivet

2022

ISBN

9788740079630

Udgave

2. udgave

 

“Ikke alle hvide blomster er giftige … men alle giftige blomster er hvide. Vidste du det?”

“Hvide blomster” er et overdådighedshorn (!) af vildtvoksende, fantastiske historier, som alle sammen mødes i fikspunktet Jenny.

Jenny er en fremmelig pige på 14, der bor hos sin noget alternative mor Kisser på Samsø. Året er 1993, og der sker ting og sager på øen. Den noget dullede Bettina forsvinder. Nogen brænder inde. Børn bliver groft forsømt eller decideret misbrugt. En retarderet pige bliver mor i en alt for tidlig alder. Voksne mennesker sumper i sprut og hash, de fleste vist for at glemme væmmelige ting i fortiden.

Det kan alt sammen lyde ganske alvorligt, og det er det selvfølgelig også, men fordi hele balladen filtreres gennem en spøjs ung piges bevidsthed – og her blandes med en masse spændende og vidunderlige hændelser, som finder sted samtidig – opleves ”Hvide blomster” snarere som en kalejdoskopisk medrivende historie end som en socialrealistisk ørkenvandring.

Jennys familie er for eksempel en samling livsnydende tatovører, der forstår at feste og holde alvoren ud i strakt arm. Jennys bedste veninde, kusinen Tessa, vil også være tatovør og lærer håndværket på grisehuder og på Bedstefar Palles rynkede lår, som alligevel ikke skal bruges til andet.

Desværre lærer Tessa også af familiens andre unoder med at ryge og drikke og have sex alt for tidligt i livet. Hun er en strid cigar, og hun bliver ikke ligefrem nemmere at omgås; Jenny fornemmer, at der foregår uldne sager i tågerne i Tessas hjem, der er befolket af barske halvbrødre og plejebørn og moren Mona, som er helt ude i hampen.

Jenny fokuserer i stedet for på sin botanik, en interesse, hun har efter oldefar Kresten, som vist nok var en verdensberømt botaniker, der i 1876 opdagede en helt ny nellikeart på Samsø. Han vidste også et og andet om brugen af giftige, hvide blomster, og den viden opsnapper Jenny.

Hun forelsker sig vildt og håbløst i australieren Jack, der som så mange andre belastede unge finder husly hos mor Kisser, og som altid synes at være i nærheden, når dramatiske begivenheder finder sted. Det bliver dog ikke ham, der tager Jennys mødom – hvem den heldige er, lader vi forblive en hemmelighed.

Og apropos, så har Sissel-Jo Gazan med ”Hvide blomster” skrevet sin hidtil bedste roman, hvor personernes mange hemmeligheder finder deres naturlige opklaring hele vejen frem til den hænderklappende slutning. Bogen fremstår som et spraglet uldtæppe vævet sammen af virkelige hændelser, forfatterens eget liv og en ildsprudlende fantasi, hvilket kun læseoplevelsen gør større og vildere.

 

Lån bogen på biblioteket

 

 

Bedømmelse
Karakter