0 kommentarer

Den nøgne sandhed af Anna Politkovskaja

af d. 27. maj 2012
Info
 
Sideantal

333

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-1482-9

Originaltitel

Za Chto?

 

4. marts i år var der valg i Rusland, et valg som fra mange sider er blevet kritiseret og et valg som blev vundet at Vladimir Putin, landets premierminister (en tvungen post da han i perioden 2000-2008 var præsident, men grundet den russiske forfatning ikke kan sidde mere end to valgperioder a fire år). Putin har en fortid i KGB som han forlod i 1991 med rang af oberstløjtnant.
Det kom vist ikke bag på folk at Putin vandt, og det kan nok diskuteres hvor frit et valg der har været tale om.

Derfor er det rigtig god timing at Anna Politkovaskajas bog ”Den nøgne sandhed” netop er udkommet her i februar. Der er desværre tale om højaktuel læsning, trods det at der er tale om artikler skrevet i perioden 2000 – 2006.
Anna Politkovaskaja (1958-2006) var systemkritiker og arbejdede som journalist ved den halvugentlige avis Novaja Gazeta i Moskva, da hun d. 7. oktober 2006 blev likvideret ved sit hjem. Hendes forbrydelse lå i som hun selv har udtrykt det “Jeg har ikke gjort andet end skrive om det, jeg har været vidne til, ikke andet end sandheden.”
Hvad var det så der var Politkovaskajas hjerteblod, det var blandt meget andet krigen i Tjetjenien, gidseltagningerne i Beslan og korruptionen i det russiske statsapparat. “Betal den pris vi forlanger, og vi er på din side. Undlad at betale, og vi er dine modstandere” (Russisk politis credo.)
I sine artikler beskriver hun de rædsler som for Tjetjeniens borgere er hverdag. Folk der bliver hentet i deres hjem under såkaldte sikkerhedstjek, for at blive bragt til Khankala – militærbase og i bedste fald underkastet tortur før de bliv fremstillet for MVD-folkene (MVD=Indenrigsministeriet) til afhøring og underskrift af fiktive tilståelser, for bagefter at blive dumpet og sprængt til ukendelighed.
Hun beskriver retssagen i London mod den Tjetjenske Europa-repræsentant Akhmed Zakajev. De fleste danskere kender ham fra arrestationen i København 30. oktober 2002. En sag som nok må efterlade en del politikere og diplomater med røde ører, og som afslørede korruptionen i det russiske retssystem.
Hun beskriver hvordan den øvrige russiske presse er sensationspræget, og uden holdning skriver efter diktat fra landets ledelse, folkets ligegyldighed og den vestlige verdens medansvar i folkemorderne i Tjetjenien. På alle måder en barsk læsning.

Bogen indledes med et glimrende forord af Vibeke Sperling, og bagerst i bogen ordforklaring og navneoversigt samt en pæn notesamling, som sætter de enkelte artikler i kontekst og uddyber brugte begreber. En meget kompakt bog, som åbner øjnene for en del af verden vi helst ikke vil vide noget af.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter