71
2019
978-87-638-5999-8
Qui a tué mon père (på dansk ved Francois-Eric Grodin)
1. udgave, 1. oplag
Édouard Louis er født i 1992 og opvokset i den nordfranske by Hallencourt. Han er opvokset i en ludfattig familie, hvor der både var meget få penge, men også en slags åndelig fattigdom, som det er meget svært at undslippe.
Som om det materielle og åndelige afsavn ikke var nok, er forfatteren homoseksuel og opvokset i et miljø, hvor ordet ”bøsse” er et skældsord, og han kunne desuden lide at læse – hvilket nærmest blev betragtet som unyttigt og som en fornærmelse.
Velkommen til en ret forfærdelig opvækst i ”Under-Frankrig”.
”Hvem slog min far ihjel” er en selvstændig fortsættelse til forfatterens debutroman ”Færdig med Eddy Belgueule”, der udkom i 2014 og blev en stor salgssucces. Debutromanen er erindringer, barndomsfortællinger og autofiktion fra en barndom i underklassen.
I ”Hvem slog min far ihjel” er Édouard Louis flyttet til Paris.
Èdouard har ikke haft kontakt til faderen i flere år, faderen som han både elsker fordi det er hans far – men også hader for hans voldsomme udbrud og massive druk, der stod på under hele forfatterens opvækst.
”Hvem slog min far ihjel” er historien om faderens liv og de begivenheder, der har været med til at ædelægge hans liv. Faderen er selv opvokset i en voldelig og dysfunktionel familie, han har ikke haft mulighed for at tage en uddannelse og bor langt væk fra de store byer, hvor de fleste jobs befinder sig. Han har derfor arbejdet i jobs, der har ødelagt hans helbred – for det er åbenbart ikke nok straf at have levet af meget lave lønninger hele livet.
Faderen har været ude for en arbejdsulykke, så han kan ikke arbejde mere. Derfor har den franske regering valgt at skære ned på overførselsindkomsterne – for vi ved jo alle, at hvis man tager fra de fattige og syge så bliver de jo nok raske og tager sig sammen til at gå på arbejde (ironisk ment fra denne anmelder).
Kort sagt en historie om en mand fra arbejderklassen, hvis forventninger og drømme langsomt bliver knust af samfundet – den slags mennesker, der kommer fra en socialklasse, der ikke længere eksisterer officielt – men disse mennesker er derude i den virkelige verden, også i Danmark.
”Hvem slog min far ihjel” er en på alle måder vedkommende bog. Rystende læsning, men forhåbentlig en øjenåbner for de politikere, der synes det er fint at straffe de syge og fattige.
Herudover er det en meget velskrevet bog og en bog, som nok er hurtigt læst, men som sent vil blive glemt.