0 kommentarer

Hvem skal trøste Knytten? af Tove Jansson

af d. 26. juni 2010
Info
 
Sideantal

28

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06869-6

Originaltitel

Vem ska trösta knyttet?

 

I 2008 genudgav Gyldendal to af Tove Janssons vidunderlige billedbøger “Mumi, Mymlen og Lille My” og “Hvem skal trøste Knytten?”. Historierne foregår i Janssons helt eget fantastiske univers fyldt med sære væsener, heriblandt Mumitroldene, som nok er de mest kendte. Emnerne er universelle og sammen med den afsindigt udtryksfulde grafik med stærke farver og kraftfulde figurer og den vidunderligt lyriske tekst er disse billedbøger i en særklasse. “Hvem skal trøste Knytten?” er vidunderlig og rørende og denne voksne er helt og aldeles fortabt og forelsket.

Knytten er en lille fyr, der føler sig så frygteligt alene når han om natten sidder rystende af angst i mørket og lytter til lydene fra store væsener som passerer forbi hans hytte. Han pakker sine ting og flygter og så starter den smukke, vemodige vandring med en lille bange fyr, der så gerne vil have selskab, men ikke kan finde ud af hvordan han skal få det.

“Og Knyttens sko de klemte ham i hælen,
og tasken var så tung af tusind ting.
Med ømme ben og trist og træt i sjælen,
tog Knytten hvil og kigged sig omkring.
Her fandtes ingen venner, ikke én
Kun skygge og en masse store sten.
Men hør! En vind fra havet med en dejlig melodi,
en Mumrik stod og fløjtede, så let og glad fordi,
han ejer ingen taske, og hans sko gør ikke ondt,
han bærer ikke andet end sin fløjte med sig rundt.
men hvem skal trøste Knytten og forklare, at musik
får hjertet til at danse, det gør tunge tasker ik’.”

På Knyttens tur ændrer han sig fra at være tilskuer til at blive aktiv deltager. Han bliver selvudnævnt redningsmand og helt for Tutten, der er på flugt fra Murrens skrig, og da Knytten først har fået en mission og glemmer sin egen smerte, får han meget lettere ved at komme i kontakt med alle de andre væsener.

Gyldendal skal have en stor tak for at genudgive “Hvem skal trøste Knytten”. Billedbogen får ganske enkelt min sjæl til at ringe.

Bibliotekerne anbefaler bogen fra 5 år, men hjemme hos os er ham på 3,5 helt med på historien.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter