0 kommentarer

Huset ved søen af Laura Ingalls Wilder

af d. 28. maj 2007
Info
 
Sideantal

372

Udgivet

2006

ISBN

978-87-02-04478-2

Originaltitel

By the shores of Silver Lake

Udgave

4.udgave

 

Med fjerde bind i “Det lille hus på prærien” – serien er vi nået til årene 1879/80. Lauras far har i noget tid arbejdet for jernbanen i Dakota langt væk fra familien, men nu har Charles endelig arbejdet længe nok til, at der er råd til at købe et stykke land. Ingalls-kvinderne pakker alt familiens habengut og sætter sig for første gang nogen sinde ind i et tog for at køre mod familiens overhoved i vest. Lauras far har givet det løfte til sin kone, at denne gang bliver familien boende, så pigerne kan komme i skole. Til stor glæde for mor Ingalls og Mary og til en lille bitte og absolut usagt fortrydelse for Laura.

Laura, Mary og Carrie har fået endnu en lillesøster, Grace, men rangordenen i søskendeflokken er forrykket. Lauras milde og smukke storesøster, Mary, har mistet synet, på grund af skarlagensfeber. Laura er nu mors vigtigste hjælper i huset, og det mærkes tydeligt både på den 12-13-årige Laura og hendes muligheder. Der er ikke længere megen tid til leg og ballade. Hun har stadig et længselsfuldt og livligt sind, men hendes mor behøver ikke længere være over hende, for at hun skal opføre sig pænt. Det sørger Laura nu selv for, hvilket er lidt et tab for os, der elskede resultaterne af hendes hidtil ustyrlige livsappetit.

Eftersom det er Lauras fortælling, er meget af handlingen nu også henlagt til huset og husholdningen, hvor hun befinder sig det meste af tiden. Der er ingen tvivl om, at husarbejdet i 1880 var hårdt arbejde, men det er også lidt kedeligt, fordi alting hele tiden skal være så pænt og korrekt. Ikke bare hus, tøj og opførsel men også sind. Caroline Ingalls holder sine døtre i kort snor, og mor Ingalls er ærlig talt ikke til megen fis og ballade.

Hvor frygteligt det end er, at Mary bliver blind, kan vi sandsynligvis takke hende for bøgerne om familien Ingalls nybyggerliv. Da Mary mister synet, bliver Laura udnævnt til at “se” tingene for hende, og der er ingen tvivl om, at det har skærpet Lauras fortællergén, at hun skulle sætte ord på alting. Hvilket er til glæde for tusindvis af læsere over hundrede år senere.

“Huset ved søen” er 4. bind i serien “Det lille hus på prærien”.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter