0 kommentarer

Hundene i Riga af Henning Mankell

af d. 4. november 2019
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

256

Udgivet

1999

ISBN

87-7724-896-1

Originaltitel

Hundarna i Riga

Udgave

3. udgave

 

En redningsflåde med to lig driver i land ved Ystad, og sætter straks kommissær Kurt Wallander grå hår i hovedet. Mens han forsøger at finde ud af hvorfor de to er skuddræbt og derefter sluppet løs på havet, bliver redningsflåden stjålet fra retsteknisk afdeling. Og så dukker en lettisk kriminalkommissær op for at assistere med opklaringsarbejdet, da lettiske myndigheder mener at de dræbte er letter.

Snart må Wallander rejse til Letland hvor han føler sig endnu mere fortabt end i sit hjemland, og hans mismod forstærkes af at være et sted hvor han hverken forstår sproget, kulturen eller den aktuelle politiske situation med en uofficiel russisk invasion.

Mankells anden bog om Wallander har flere mangler. Den er for langsom og den kan ikke rigtigt besinde sig på om den skal være en krimi i den tradition som Sjöwall og Wahlöö skabte 30 år forinden, eller om den skal være en spionthriller, og derfor træder historien ligesom ud af krimien og ind i spiongenren, som en sommerfugl der forlader sin puppe.

Og Mankell står på skuldrene af sine forgængere: ligesom Wallander måtte Martin Bech rejse til udlandet i Sjöwall og Wahlöös anden roman, og han måtte også undre sig og indtage en mere observerende rolle. Men hvor Martin Bechs historie havde en smuk litterær dimension, er Mankells for oversået med klichéer – særlig slutningen kammer over, og skrevet i et sprog så Letland fremstilles som et sted det ikke er værd at besøge, hvilket ikke er heldigt, selvom det måske ikke er tilsigtet.

Men Mankell fik i ´92  påpeget at europæerne havde et lettisk broderfolk der ikke havde det nemt, og med den udvikling vi ser i dag i russisk udenrigspolitik, kunne jeg frygte at ‘Hundene i Riga’ er meget aktuel.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter