0 kommentarer

Her hvor jeg ringer fra af Raymond Carver

af d. 2. marts 2016
Info
 
Sideantal

437

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-09443-5

Originaltitel

Samlet udgave af novellesamlingerne "What We Talk About When We Talk About Love", "Where I´m Calling From" og "Will You Please Be Quiet, Please"

Udgave

1. udgave, 2. oplag

 

Raymond Carver var en af USA´s fremmeste forfattere i nyere tid, indtil han i 1988 hostede sig selv ihjel efter at have bappet firs cigaretter om dagen og stået i sprit i årevis.

Selvom denne fremragende forfatter ikke længere kan berige os med nye bøger har vi dog stadig muligheden for at læse Carvers digte og noveller, der med beskrivelser af eksistentielle kriser og den ordknappe og realistiske skrivemetode formår at gøre indtryk på selv den mest forhærdede læser.

”Her hvor jeg ringer fra” er en samlet udgave af 3 novellesamlinger, som Carver tidligere har udgivet enkeltvis: ”Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed”, ”Nærhed og andre historier” og ”En alvorlig samtale og andre noveller”.

Samlingen indeholder i alt 34 noveller, og der er ikke en eneste dårlig fortælling imellem.

Novellerne foregår alle i nutidens USA og giver alle indblik i jævne amerikaneres hverdagsliv. Man kan groft sagt beskrive novellerne som portrætter af hverdagen og af mennesker, der lever anonyme og beskedne liv, men hvor der altid er en vis weltschmerz at spore. Personerne i novellerne forsøger som regel også at undslippe virkelighedens barske realiteter (som fattigdom, arbejdsløshed, utroskab og almen utilfredshed med hvordan tilværelsen arter sig) ved at overforbruge stimulanser som alkohol eller stoffer – eller for den sags skyld blot ved at arbejde alt, alt for meget således at man slipper for at bruge tankekapacitet og kræfter på de ting i tilværelsen, der er for svære eller smertefulde at forholde sig til.

Novellen ”Hvorfor, skat?” er en af de noveller der gjorde størst indtryk på mig.

En ældre kvinde har modtaget brev fra en fremmed, og novellen er skrevet som et svar på det brev hun har modtaget.

Brevet og svaret herpå vedrører kvindens søn, der nu er voksen. Kvinden er bange for sønnen, der er succesfuld og ofte er i medierne. Måske er det endda med god ret, at kvinden er bange for sønnen.

Kvinden beretter om sønnens opvækst og hvordan han ændrede adfærd over tid i en grad så der nu ikke er kontakt mellem mor og søn. Hvad der præcis gik galt ved man ikke, men man fornemmer at der ligger en fortælling skjult lige under overfladen.

Særdeles skræmmende læsning, der fik hårene i nakken til at rejse sig på denne læser.

Raymond Carver var benådet med en sikker pen og en næsten uhyggeligt overbevisende evne til at beskrive den jævne amerikaners forhold til sin omverden.

På trods af, at Carver stod i sprit i årevis havde han stor psykologisk indsigt i hvad der sker i hovedet på andre mennesker og i hvorfor mennesker agerer som de gør. Denne viden betyder, at personportrætterne er meget præcise, meget overbevisende og troværdige.

Det er sjældent, at man læser en bog på over 400 sider der er så gennemtænkt og overbevisende som ”Her hvor jeg ringer fra”, jeg slugte i bogstaveligste forstand de 34 noveller i en mundfuld fordi de er så forbandet velskrevne, spændende og rørende.

Læs denne bog, den er en perle, som får 5 solide stjerner med på vejen.

Lån bogen på biblioteket

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter