0 kommentarer

Her hvor jeg ringer fra af Raymond Carver

af d. 13. februar 2011
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

436

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-09443-5

Originaltitel

What We Talk About When We Talk About Love - tidligere udgivet på dansk som "Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed"

Udgave

1.udgave

 

Jeg har før forsøgt mig med Raymond Carver – denne første gang uden nogen form for forventning – og havde egentlig afskrevet det lidt på forhånd. Efter mit første møde kunne jeg alligevel ikke helt slippe det. Der var et eller anden ved det, som forfulgte mig som en form for dårlig samvittighed over at have sluppet det så let. Og det der “et eller andet” opstod straks igen, da jeg tog fat på den nye samling af Carvers noveller.

Umiddelbart har vi at gøre med simple noveller. De er lette at forstå, de er ikke ret lange, de er sprogligt på et niveau så man snildt kunne bruge dem til gymnasieundervisningsbrug og de metaforer der er, er ikke særlig komplekse. Og præcis derfor er det nærliggende at tænke “nå ja”, efter at have afsluttet disse noveller.
MEN i tavsheden efter hver novelle og i de pudsige billeder, der skabes, hvori et tv er tændt, men stort set lydløst kører i baggrunden, hvor kvinders åreknuder på deres aldrene lår sættes under en lup, hvor forstaden dulmer sig med nervemedicin, hvor sindene vakler og deres almindelige facader krakelerer og hvor der ligger helt usandsynlig meget mellem linjerne, sker der bare noget, der er vældig spændende og vældig værdifuldt.

Normalt er jeg rigtig glad for kompliceret og metaforladt sprog, hvor enkelte sætninger er lamslående. Det er ikke rigtig til at finde her (og derfor heller ingen citater i denne anmeldelse), men det betyder ikke, at novellerne må afskrives. Det er faktisk ganske god læsning. Og på trods af megen tvivlen, vil jeg helt klart anbefale folk, at få læst noget Carver.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter