0 kommentarer

Kakerlakker om efteråret af Lydia Davis

af d. 13. februar 2011
Info
 
Forfatter
Sideantal

165

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7695-167-2

Originaltitel

Break it down

 

”Kakerlakker om efteråret” er en samling af 34 selvstændige noveller, som sammen omhandler en broget skare af mennesker.
Fællestrækket er kaos. Livets kaos. Tankekaos. Relationskaos. Handlingskaos. Drømmekaos. De her mennesker er viklet ind i noget som jeg sgu ikke rigtig ved, hvordan de skal vikle sig ud af, for jeg har på fornemmelsen at det ganske enkelt bare er de sider af livet, som der ikke reklameres med nogen steder, og som man derfor nærmet umuligt kan undgå at få galt i halsen.

Lydia Davis skildrer her i egentlig stille og rolige fortællinger, hvordan mennesket hele tiden er i kontakt med det dystre, det makabre, det absurde, forvirrende og ikke-forventede i dets eksistens, og hvordan de prøver at få systematik i disse sager. Generelt lurer der en eller anden form for sindssyge under teksterne, hvilket jeg har en tendens til at blive ret blød i knæene over for. I “Fem tegn på psykisk ustabilitet” får en omelet således pludselig intentioner:

“[H]un forventer ikke at omeletten vil tale, men da den ikke udtrykker noget, bliver hun alligevel overrasket. Men da hun senere tænker over, hvad der er sket, går det op for hende, at hun faktisk blev udsat for et slags fysisk overgreb. Omelettens stumhed strømmede ud af den i form af en stor ballon og pressede sig mod hendes trommehinder.”

Flere steder i bogen leger Lydia Davis desuden med årsagssammenhænge, hvilket jeg synes er virkelig fedt. Mit personlige udtryk for det er “kolbøttesætninger”. Fx skriver hun i “Der var engang en dum mand”:

“På gaden er der så pludselig en voldsom støj [.] og larmen synes at finde sted helt inde i hende, som om hendes vrede og forvirring havde tømt hende for alt og dannet et sted midt i hendes bryst med plads til denne intense klirren af metal, eller som om hun selv havde forladt sin krop og ladet den stå åben for denne støj, og så spørger hun sig selv: Har larmen virkelig trængt sig ind i mig eller er noget inde i mig gået ud på gaden for at lave en sådan forfærdelig larm?”

Der er også en novelle som ganske enkelt er en lektion i fransk: “Begynd altid at lære et fremmedsprog ved hjælp af dyrene på bondegården” proklamerer den, og således får man en introduktion til franske ord, udtale og grammatik i denne lille finurlige fransktime forklædt som novelle. Det faldt jeg for!

For mig svinger novellerne rigtig meget i kvalitet, så læsningen af hele bogen blev en blandet fornøjelse. Novellerne er forskelligartede i både længde, udtryksmåde og stemning hvilket egentlig er en fin kvalitet. Jeg giver bogen fire stjerner, fordi nogle af novellerne helt klart fortjener at blive læst, og det er dem min vurdering tager hånd om.

Jeg kan især anbefale følgende:
Hr. Burdoffs tur til Tyskland, Musen, Uddrag af et liv, Kakerlakker om efteråret, En skitse af Wassillys liv, FRANSKLEKTION 1: Le Meutre og Tjenestepigen

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter