0 kommentarer

Mord er ikke noget eventyr af Craig Russell

af d. 13. februar 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

339

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7070-111-2

Originaltitel

Brother Grimm

 

Kriminalkommissæren med det til denne historie meget passende navn, Jan Fabel, skal denne gang forsøge at fange en seriemorder, som tror han er den ene af brødrene Grimm. De to brødre var i virkelighedens verden folkemindesamlere og filologer, som for to hundrede år siden samlede de mange grumme eventyr, som stort set alle stadig kender idag, bl.a. pga Disneys tegnefilm som Snehvide, Rødhætte, Askepot og senest Rapunzel.

En ung pige findes myrdet med en seddel i hånden, som fortæller at hun er identisk med en pige, som forsvandt tre år tidligere. Det viser sig at være forkert; men det fortæller Fabel, at morderen med stor sandsynlighed er ansvarlig for den første piges forsvinden, og at han sikkert vil begå flere mord.

Ved en tilfældighed hører Fabel om en nyudkommet bog, som med udgangspunkt i brødrene Grimms indsamling af eventyr, fortæller en fiktiv fortælling, hvori Jacob Grimm var seriemorder. Forfatteren anvendte virkelige personer for i allegorisk form at fortælle om de mørke sider af menneskets sjæl. (Lidt mærkeligt at han slet ikke forholder sig til Jungs teorier om det kollektivt ubevidste og arketyperne, som har været en dominerende tolkningsmodel de sidste mange år, når det handler om eventyr.)

Nå, da man så kort efter finder ligene af et ungt par, anbragt i en opstilling med brødkrummer og hver sin seddel i hånden, hvorpå der stod Hans og Grete, er Fabel ikke i tvivl om at man står over for en seriemorder.
Der kommer naturligvis flere mord og hver gang med et budskab, der fortæller om en sammenhæng, som både peger bagud og fremad.

Det er faktisk interessant at høre om baggrunden for de eventyr, vi kender idag. Historier, som er en utrolig vigtig del af den germanske selvforståelse og den tyske nationalkarakter. Høre om hvordan historierne fra at være virkeligt skræmmende og rædselsvækkende beretninger, som nok kunne afholde ethvert barn fra at gå alene i skoven, blev til den nærmest hyggelige, sukkersøde underholdning, vi oplever i nyere tids børnebøger og tegnefilm.

Craig Russell har igen skrevet en særdeles spændende historie om mordefterforskning i Hamburg, som han åbenbart holder meget af. Gode persontegninger, som udvikler sig fra bog til bog, er med til at gøre Russells bøger om Jan Fabel til noget ganske særligt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter