0 kommentarer

Han er tilbage af Timur Vermes

af d. 16. februar 2014
Info
 
Forfatter
Genre
Omslag
Sideantal

369

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7973-585-9

Originaltitel

Er ist wieder da

Udgave

1.udgave

 

“Han er tilbage” er en skarp, satirisk og tankevækkende roman om mennesker og medier i Tyskland anno 2011. Med Hitler som jeg-fortæller følger forfatteren konsekvent og ubarmhjertigt Hitlers synsvinkel romanen igennem. Det er på én gang både morsomt og chokerende.

At det er en tysker der har skrevet bogen, er næsten oplagt. Ligesom kun en Yahya Hassan kan skrive om det han skriver om, er det også kun en tysker der kan skrive en bog om Hitler, og slippe afsted med det.

I sommeren 2011, vågner Adolf Hitler på en byggegrund midt i Berlin. Uden krig, uden parti, uden Eva. Hvorfor Hitler vågner op til dåd, gives der ingen forklaring på – men lidt morsomt er det, at hans uniform stinker af benzin. En bladkioskejer tager den desorienterede Hitler under sine beskyttende vinger, og introducerer ham til müslibarer og det faktum at han befinder sig i 2011. Mange film- og tv folk køber deres aviser i kiosken, og inden længe er Hitler medvirkende i et underholdningsprogram – som komiker.

“Han er tilbage”, er velskrevet, og rigtig godt oversat af Hanne Lund. Sproget skifter mellem nutidigt, og den mere bedagede udgave som gjorde sig gældende i 40’erne. Hanne Lund fanger det helt perfekt.

At Adolf Hitler var et frygteligt menneske, er vel de færreste i tvivl om, og det er da også modigt at lade ham være jeg-fortæller hele bogen igennem. Skellet mellem vanvid og genialitet er hårfin, og Timur Vermes lader med stor behændighed Hitler balancere på dette hår. Derved bliver figuren faktisk ganske troværdig (i al sin gru).

Som historien skrider frem, får Adolf Hitler en større og større position i Tyskland. Hans taler hitter på YouTube og diverse andre sociale medier. Stille og roligt skaber han en lille trofast flok omkring sig. De tror at de arbejder for en komiker der karrikerer Adolf Hitler, og opdager slet ikke hvad der foregår.

Den spansk-amerikanske filosof, poet og humanist George Santayana, sagde: “Den der ikke lærer af historien, er dømt til at gentage den.” Timur Vermes finder tilsyneladende, at Tyskland ikke har lært nok af historien, og at der derfor ikke skal meget til før de risikerer at gentage den. I forbindelse med et reklamefremstød for Hitlers eget TV-show, lader forfatteren Hitler sige følgende om en plakat med et billede af Hitler i uniform:

“Han [Sawatzki, en af Hitlers nye medarbejdere] har også lavet et nyt valgsprog til mig. Det står nederst på alle plakaterne som forbindende element. Det rummer både positivt og negativt, både gammel fortjeneste og gammel tvivl, og desuden et humoristisk-forsonende element, hvormed man vil kunne trække vælgerskaren bag disse pirater og andre grupper af unge mennesker over på sin egen side.
Sloganet lyder:
‘Det var ikke lige skidt alt sammen.’
Det kan man arbejde videre med.”

“Han er tilbage” får fire stjerner. Den femte er forbeholdt Hanne Lund, for et helt sublimt stykke oversættelsesarbejde.

 

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter