0 kommentarer

Historien om Smukke Pige af Rachel Simon

af d. 16. februar 2014
Info
 
Sideantal

372

Udgivet

2013

ISBN

978-87-92621-82-5

Originaltitel

The story of Beautiful Girl

 

En ganske fin og anderledes bog – med afsæt i en statsskole for uhelbredeligt syge og evnesvage i Pennsylvania. Jeg fik ganske tidligt associationer til “Gøgereden” og væmmes ved den måde, de handicappede og evnesvage er blevet behandlet på gennem tiderne.

Forfatteren Rachel Simons søster Beth var mentalt handicappet, men voksede op i familien og kom ikke på institution. Forfatterens far blev sammen med sin bror efterladt på et børnehjem og udtalte: “Når man bor på en institution, ved man inderst inde, at der ikke er nogen, som holder af en” – og faderens oplevelse kom Beth til gode – for hun kom trods sit handicap og mange gode råd aldrig på institution.

I 1972 så Rachel et indslag i fjernsynet om, hvordan virkeligheden så ud på visse institutioner, og den blev afsæt til den fiktive “Historien om Smukke Pige”.

Smukke Pige – Lynnie – er blevet efterladt af sin familie på Statsskolen for uhelbredeligt syge og evnesvage. Hun lever en kummerlig tilværelse med hårdt arbejde og så godt som ingen positiv opmærksomhed, før hun møder den døve Nummer 42 (han blev fundet 15 år gammel og ingen har ulejliget sig med at finde ud af hans navn eller hans intelligens). De to tiltrækkes af hinanden og finder trods deres handicap en fælles samhørighed og kærlighed.

Lynnie bliver voldtaget af en plejer og bliver gravid, og da fødslen skal ske, flygter hun sammen med Nummer 42 – af frygt for den fremtid, der venter hente og det lille barn.

Barnet bliver født, og Lynnie og Nummer 42 har brug for hjælp, inden de bliver “fanget” af politiet for at flygte. De banker på hos den pensionerede lærerinde Martha Zimmer – og Lynnie når lige at overdrage den lille pige til Martha med ordne “skjul hende”, før hun bliver ført tilbage til Statsskolen, mens det lykkes Nummer 42 at flygte ud i natten.

Romanen følger nu de 3 skæbner – Martha, der påtager sig at tage sig af den nyfødte, Nummer 42, der prøver at finde en vej tilbage til “Smukke Pige og Den Lille” og Lynnie, der længes i over 20 år efter sin elskede og sin datter.

En fin og rørende fortælling – med spindelvævstynde tråde til datid, nutid og fremtid.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter