0 kommentarer

Halvbroderen af Lars Saabye Christensen

af d. 17. februar 2005
Info
 
Sideantal

722

Udgivet

2002

ISBN

87-11-17040-9

Originaltitel

Halvbroren

Udgave

1.udgave

 

“Halvbroderen” kommer ikke til dig – du kommer til den.
Barnum fortæller i lakoniske sætninger om sit liv, sin familie og sin skæbne. Følelser formidles deskriptivt, det normative overlades til læseren. Blot begivenheder og et vist mål refleksioner henover, alt imens der i læseren aktiveres en oplevelse af et livs tyngde, ens eget måske.
Den hvide løgn, den halve sandhed, det utalte eller ignorerede, alt dette fletter Barnum sammen til denne ærlige fremstilling af hans måske-liv. Her er ingen store narrative armbevægelser, ingen dramaturgiske kneb på spil. Man giver sig god tid. Tingene sker, læseren oplever.
Halvbroderen Fred fungerer som spejl for Barnums trange angst for ikke at slå til. Fred bokser, har talent, taber og forsvinder. Er produktet af en voldtægt på det tørreloft, der hviler som en tung skygge over familiens lejlighed, hviler over hele historien. Den overvægtige ven Peder prøver at hjælpe Barnum til at drømme i plus, for derigennem selv at skaffe sig et eksistensgrundlag, som hans manager. Barnum bliver manuskriptforfatter. Barnum drikker, hans liv sejler.
Melankoli og absurd humor, antihelten som man kommer til at holde så meget af. Det er befriende at læse en bog der ikke snører sig op ad dramatiske fikspunkter, men blot lader historien flyde, fortælle sig selv, har tillid til at det lille i læseren kan blive stort. Her er ikke noget vendepunkt. Blot tilfældige begivenheder sat sammen i fortællerens erindring, for at han ikke skal glemme dem. Barnum, jeg skal ikke glemme dig.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter