0 kommentarer

Gul udenpå af Patrik Lundberg

af d. 27. juni 2014
Info
 
Sideantal

225

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3114-7

Originaltitel

Gul utanpå

 

De fleste mennesker anser sikkert adoption for, at være en god ide; hvis de biologiske forældre af en eller anden grund ikke kan varetage barnets interesser på en hensigtsmæssig måde er det bedst, at barnet passes af omsorgsfulde mennesker, der har overskud nok til, at tage over.

Spørgsmålet er, om adoptivbørn også mener, at adoption er fornuftigt.

Hvis man spørger Patrik Lundberg, der selv er adopteret fra Korea til Sverige, er der både fordele og ulemper ved adoption. På den ene side bliver man “reddet” fra et liv i fattigdom, på den anden side kan man gennem opvæksten føle sig fremmed og anderledes, hvilket fører til splittelse.

Patrik vokser op i Sverige, i de første mange år har han en tryg opvækst, så bliver forældrene skilt og moderen begynder at drikke mere end hvad godt er. I sine sene teenageår begynder han på sin uddannelse, flytter hjemmefra og lever et fornuftigt liv.

Der mangler dog noget basalt i hans liv, nemlig en vished om, hvor han kommer fra.

Da Patrik får mulighed for at studere et semester i Korea slår han til. Han vil gerne lære sit fødeland at kende, og han har lyst til at møde sin biologiske familie for at se hvordan de er.

“Gul udenpå” handler dels om det semester, hvor han bor i Korea, men i lige så høj grad om et ungt menneskes rejse hen mod at finde sin egen identitet og sin egen plads i verden.

Det semester Patrik bor i Korea bliver hæsblæsende, men meget spændende, og der er mange brikker der falder på plads for ham, ikke mindst efter, at han møder sine biologiske forældre og søskende. Konklusionen bliver, at Patrik er “gul udenpå, men hvid indeni”, han ligner en asiat, men har en vesterlændings mentalitet.
“Gul udenpå” giver et spændende indblik i, hvordan det opleves at vokse op som adoptivbarn, og det er en velskrevet fortælling om, hvor svært det kan være, at finde sit ståsted i verden.

Patrik Lundberg er velformuleret, har næse for en god fortælling og formår at give læseren et solidt indblik i et emne, som vi tror vi ved en masse om (men i virkeligheden ikke ved så meget om igen).

Da bogen er velskrevet, overbevisende og spændende hele vejen igennem kan jeg naturligvis ikke andet end, at give denne bog mine bedste anbefalinger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter