0 kommentarer

Geralds farlige leg af Stephen King

af d. 20. januar 2003
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

1992

ISBN

87-89918-42-8

Originaltitel

Gerald's Game

 

Hun har været for flink. Gået mere op i at tækkes sin mand end at finde ud af, hvad hun selv har lyst til. Da hun finder ud af, hvad hun i hvert fald ikke har lyst til, er hun lænket til en seng i deres sommerhus i en gudsforladt afkrog af Maine. Desværre har hun sagt ja så længe, at hendes lyserøde fjols af en advokatægtemand ikke vil forstå det, da hun siger nej. I et voldsomt udbrud af sort raseri og angst for en forestående voldtægt sætter Jessie et voldsomt spark imod sin mand. Desværre dør han. Desværre, fordi han ikke når at låse håndjernene op, før han så beklageligt gør Jessie til enke. Hun har brug for hjælp. Brug for, at nogen dukker op og befrier hende fra den ydmygende position hun – med hjælp fra Gerald – har fået bragt sig selv i. Men hun ligger som anrettet på et sølvfad. Døren klaprer. På gulvet er resten af Gerald ved at blive stift. Og hvad kan hun egentlig forvente vil komme ud af Maines mørke skove og ind af hendes dør?

Alt efter hvad vi hver især frygter at finde bag døre, lurende i garderoben eller i os selv, er nogle historier bare mere skræmmende eller kvalmende end andre. ”Geralds farlige leg” er den eneste bog, som har kunnet tvinge eders anmelder til at sidde med hovedet mellem knæene til en voldsom kvalme havde lagt sig. Den er fermt fortalt. Den er afskyelig og brutal og går direkte ind og sætter den indre fantasimaskine i gang med en klam, klam billedserie. Den skal ikke med på en uges ensomhed i sommerhuset. Den skal læses i selskab, som kan tåle at få forklaret, hvorfor man pludselig sidder foroverbøjet på en stol og hiver efter vejret.

Stephen Kings romaner kan løseligt deles op i to grupper. I den ene er ”det onde” noget uhåndgribeligt, overnaturligt gerne inkarneret i f.eks. klovnen i ”Det onde” eller i et besat dyr i ”Dyrekirkegården”. Bøgerne i den anden gruppe er ofte et studie i den menneskelige psyke. ”Misery”, ”Dolores Claiborne”, ”Den grønne mil” og ”Geralds farlige leg” hører til sidstnævnte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter