0 kommentarer

Bonita Avenue af Peter Buwalda

af d. 7. maj 2016
Info
 
Sideantal

483

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7159-296-2

Originaltitel

Bonita Avenue - oversat af Birthe Lundsgaard

Udgave

1. udgave

 

“Bonita Avenue” er en af årets bedste bøger, et must-read for alle, der elsker at fråse i storladne familiedramaer befolket af flamboyante personer og begavet med en maveknugende historie, der konstant åbner sig i nye overraskende udviklinger.

Den 13. maj 2000 raserede en voldsom fyrværkerieksplosion et helt beboelseskvarter i den hollandske by Enschede. Peter Buwalda tager afsæt i denne virkelige hændelse og bruger den kynisk til at sprænge sit lille, fasttømrede persongalleri i stumper og stykker. Fra denne dato går alt galt for dem.

Bogen er skabt som et sindrigt puslespil. Som læser kender man allerede tidligt de fleste nøglehændelser, både i årene før og efter eksplosionen. Man ved bare ikke, hvorfor og hvordan personerne havner i denne eller hin suppedas. Konstant skifter synsvinkel og årstal, ofte lige inden en afgørende begivenhed, og Buwalda holder dermed på én gang en masse bolde i luften – og sine læsere i en skruestik af spænding.

Omdrejningspunkt og pater familias er Siem Sigerius, et paradoks af et mandfolk. Som ung bruger han hele sin skræmmende fysik på at blive hollandsk sværvægtsmester i judo. Han gifter sig med drukfældige Margriet, får sønnen Wilbert og kommer ud for en voldsom scooterulykke. Farvel søde OL-drømme. Mens han ligger med benet i gips, kommer den nuttede underbokone Tineke med en kasse harmløse magasiner; hvoriblandt har forputtet sig tre mosgrønne matematikhæfter. Siem løser let opgaverne, som viser sig at være på geniniveau. 1-2-3: Fra judochamp til verdensberømt matematikmester i ny rekordtid.

Mange år efter er Siem det feterede overhoved på et provinsuniversitet, lige om hjørnet venter en udnævnelse til undervisningsminister. Han lever et behageligt liv med Tineke og hendes to døtre Joni og Janis.

Sønnen Wilbert prøver han at glemme, en helt igennem skidt fyr, der sidder i spjældet for mord. I stedet tager han Jonis nye kæreste Aaron til sig som en slags reservesøn og ven. De deler interesse for såvel matematik og judo som avanceret jazz.

En ung studine frister Siem over evne, men dropper ham hurtigt, og i desperation kaster han sig over det nye fænomen, internetporno. Særlig én model følger han savlende, indtil den rædselsvækkende sandhed går op for ham: Modellen er hans egen steddatter, Joni!

Begivenhederne i ”Bonita Avenue” opleves gennem skiftevis Siem, Joni og Aarons øjne. Scenen veksler mellem Enschede, Los Angeles, Sainte Maxime og Korsika. Man følger neglebidende Siems dramatiske deroute, Aarons sygelige jalousi der glider over i noget endnu værre, og den godt begavede Joni, som skaber en frugtbar forretning ud af sine naturlige ynder.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter