0 kommentarer

Dyrekirkegården af Stephen King

af d. 20. januar 2003
Info
 
Sideantal

298

Udgivet

1997

ISBN

87-612-0150-2

Originaltitel

Pet Sematary

 

Man ved hvad man går ind til, når man sætter sig ned med en bog af Stephen King. Uhygge, kvalme og hovedrysten. Og det er jo faktisk meget fedt. At
”Dyrekirkegården” så ikke er en af hans bedste bøger, gør ikke kuldegysningerne færre.

Det starter så dejligt og lyst da familien Creed opgiver storbylivet og rykker ud på landet. Ud til smalltown USA, hvor naboerne gerne giver en hjælpende hånd, og en historie og sixpack øl dertil. Alt er perfekt for den lille familie, dog er der hovedvejen, som løber lige nedenfor deres hus, et stærkt trafikeret monstrum, som har taget livet af mangen et kært kæledyr. Derfor har der i mange år ligget en dyrekirkegård lige i nærheden, hvor de lokale giver de små uskyldige ofre en anstændig begravelse.
Det skal snart vise sig brugbart, da familiens kat bliver kørt over – meget kørt over, den er utvivlsomt død, og må begraves. Som en tjeneste – eller hvad det nu viser sig at blive til, tager den flinke nabo Louis med op til ”den rigtige” dyrekirkegård, en gammel indiansk gravplads, der kan forunderlige ting. Meget forunderlige, for dagen efter at Louis har begravet familiens meget døde kat deroppe, kommer den tilbage – i live. På en måde. Et eller andet er hængt ved den fra ”den anden side”, katten er den samme, men alligevel ikke.

Og dette ”alligevel ikke” er det, Stephen King er allerbedst til. Han viser os velkendte dele af tilværelsen, vrider dem en tiendedel omgang, så de stadig ligner fuldstændig – og alligevel ikke. Det er topmålet af uhygge, for hvad kan man så stole på? Og er det så ikke en fuldstændig logisk konsekvens, når tingene tager fart og bliver umuligt kvalmende og groteske?
En uhyggelig bog er vellykket når det virker. Dernæst kan man bedømme den litterære kvalitet, og indrømmet, ”Dyrekirkegården” er ikke et mesterværk. Men den er fan´me uhyggelig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter