1 comment

Stedfortræderen – Når skinnet bedrager af Pernille Rattleff

af d. 18. februar 2020
Info
 
Sideantal

225

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93755-94-9

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Gad vide om forfatteren har nikket ja til den bagsidetekst, der skal sælge hendes bog? Citat: ”I Danmark bliver en magtfuld erhvervsfamilie nedslagtet i deres hjem. Manden bag blodbadet indsættes på den topsikrede afdeling på behandlingshjemmet Frydenlund, og pressen døber ham hurtigt Den tavse morder”. For det første er det irrelevant, om bogen foregår i Danmark og for det andet, er det kun en ganske lille del af bogen, der handler om dette mord og denne morder (der måske så slet ikke er morderen alligevel).

Bogen bærer præg af, at der er ligger nogle skjulte historier fra tidligere – og en masse uløste ender, når man har lagt bogen fra sig. Og bagsiden af bogen lover da også, at dette bare er første bog i i krimi-serien om psykiater Julian Krause og den tavse morder. Men alligevel – der er lidt for mange løse ender, der skriger efter en forklaring.

Never mind. Bogen er ganske velskrevet og historien og komplottet også interessant og anderledes end så mange andre spændingsromaner. Jeg kan godt lide, at overskrifterne er geografiske placeringer og tidspunkter, f.eks. Charlottenlund, onsdag den 1. marts, eftermiddag og ”Portnerboligen på Frydenlund”, Søndag den 16. april, tidlig eftermiddag. Det leder tanken hen på gamle dages hørespil i radioen. Man sætter sig som læser godt til rette og lytter efter.

At slå ihjel pr. stedfortræder er titlens omdrejningspunkt – og skinnet bedrager. Man overraskes af plottet, der måske ikke er et plot? Et af bogens mange temaer er, hvordan behandlingshjem for kriminelle drives. Hvorfor er de ansatte bange for det offentlige tilsyn, og hvad driver forstanderen til selvmord?  På det personlige plan er vi vidner til, hvordan et far/datterforhold kan være, når man i dagligdagen bor langt fra hinanden. Hvor meget ved man om hinanden og kan man bygge på det, når tingene spidser til?

En ganske interessant debut, men efterfølgeren bør være skåret skarpere til. Hellere have et snævert persongalleri og nogle få begivenheder, så man kan komme til bunds i historien. Formatet, forsidebilledet og historiens spændingspunkt er inciterende og ganske tillokkende.

Jeg vil give bogen 3 stjerner med potentiale til flere til efterfølgeren – for der er basis for flere gode historier med psykiateren Julian Krause.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter