0 kommentarer

Fra ryggen af Steen Langstrup

af d. 22. oktober 2018
Info
 
Sideantal

214

Udgivet

2013

ISBN

87-02-00906-4

Udgave

3. udgave 1. oplag

 

”Fra ryggen” udkom første gang i 2002 på forlaget Gyldendal. Langstrup har siden udgivet den på sit eget forlag, 2 Feet Entertainment, og redigeret den i den retning, som han synes den skulle være, efter Gyldendals rettelser ikke passede ham.

Det unge par, Stine og Jakob, kommer en aften hjem til deres lejlighed, hvor et indbrud er i gang. Ved et uheld kommer Jakob til at dræbe indbrudstyven, som havde forsøgt at stjæle en gammel akvarel, som Stine har arvet fra sin mormor. Akvarellen kommer på plads igen, men næste morgen er det atter forsvundet, uden tegn på indbrud.

Forvirringen bliver total, da akvarellen igen dukker op, og snart er det unge par rodet ind i en hæsblæsende historie, der trækker tråde tilbage til nazisternes rædselsfulde menneskelige eksperimenter i koncentrationslejrene.

Historien er som vanligt godt fortalt, plottet er spændende og siderne vender sig af sig selv, som de så ofte gør i Langstrups bøger. Bogen er hurtigt læst, både fordi den ikke er særlig lang, men også fordi den er uhyre spændende. Med flashbacks til nazitiden, tiden efter krigen og senere i 50’erne, får Langstrup skabt en nervepirrende handling, der både omfatter dr. Mengele og Himmler og diverse nutidige efterretningstjenester.

Selv den dag i dag er myterne om gemte naziskatte noget der tiltrækker enorm opmærksomhed, og jeg er helt solgt til historien. Hvis man kan lide en bog som Ira Levins ”Drengene fra Brasilien” eller næsten hvilken som helst bog fra Ib Melchiors hånd, så vil man også falde for ”Fra ryggen”. Titlen har altid undret mig, men den giver god mening kort inde i bogen. Der er en fin blanding af fakta og opdigtning i historien, og slutningen er som sædvanlig genial.

Langstrup skriver i en enkel stil uden de store penselstrøg. Andre forfattere havde nok valgt at fylde et par hundrede ekstra sider til bogen, ladet os kede os lidt ind i mellem, men der er vi slet ikke. Selvom handlingen flytter fra København til Paris og Berlin, så bliver der kun brugt få linjer på rejserne, og det er dejligt befriende med en fortælling, der er skåret helt ind til benet.

Langstrup har for nyligt udgivet bogen i en samlet udgave, ”3 Thrillers”, hvor også ”Stikker” og ”Panzer” er at finde. Jeg har dog læst den enkeltstående udgave, men er klar til de næste to. Her er de mange slåfejl forhåbentligt også rettet, der er i hvert fald et gennemgående problem med bogstavet å, men skidt, det skæmmer ikke historien.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter