0 kommentarer

Forføreren af Jan Kjærstad

af d. 17. februar 2019
Info
 
Sideantal

477

Udgivet

1994

ISBN

87-00-56357-9

Originaltitel

Forføreren - oversat af Bkørn Rønnike

Udgave

1. udgave

 

Forføreren hedder Jonas Wergeland. Med sin enestående tv-serie, At tænke stort, om 23 berømte nordmænd, forfører han hele det norske folk. Og med sin magiske pik og sit karismatiske ansigt forfører han en perlerække af smukke kvinder, der siden hen skal blive førende skikkelser i det norske samfund.

“Forføreren” er første bind i den norske stjerneforfatter Jan Kjærstads meget roste Wergeland-trilogi. Den prisbelønnede mursten skaffede Kjærstad et markant gennembrud i en lang række lande, og meget kort inde i bogen går det op for den måbende læser, at den virkelige forfører er Kjærstad. For han fortæller en mageløs historie, der river benene væk under én – både den avancerede komposition og den mange-facetterede, kulørte handling er så generøs, at det halve kunne være nok.

Vi smides hovedkuls ind i et tilsyneladende krimidrama, da den berømte tv-personlighed kommer hjem fra en embedsrejse og finder sin dejlige kone, Margrete, myrdet. Skudt med en Luger. Hendes blod flyder ud på et vulgært isbjørneskind … som Jonas engang vandt fra sin skrækkelige svigerfar, den sataniske ambassadør, i en episk tennisdyst…

… og mens Jonas står lammet foran sin elskede kones afsjælede legeme, vælter historierne fra hans hidtidige, særdeles farverige liv, frem. De kvinder, han har elsket. De skandaler, han har været skyld i. Hans mange meriterende sejre og hans få svindende nederlag. Hans uortodokse syn på, hvad der er vigtigt her i livet; hans medrivende menneskelighed.

Jan Kjærstad kan noget helt særligt med at blande letfordøjelig underholdning (sex, mord og sjove hændelser) med elegant civilisationskritik og overvejelser om Livet og Meningen, Gud og Mennesket og alt det andet vigtige, der kræver stort begyndelsesbogstav.

“Forføreren” er et magisk værk, men ikke uden sine små irritationsmomenter. For Kjærstad er så bevidst om sit eget kolossale talent, at han ikke kan lade være med at blære sig undervejs. Overdrive virkemidlerne. Som en tennisstjerne, der absolut SKAL vise hele sit repertoire i hvert eneste parti. Men man tilgiver ham alligevel, for de mange smukke vinderslag er jo netop dét, der forfører os.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter