0 kommentarer

Erobreren af Jan Kjærstad

af d. 17. februar 2019
Info
 
Sideantal

427

Udgivet

1997

ISBN

87 568 1400 3

Originaltitel

Erobreren - oversat af Bjørn Rønnike

Udgave

1. udgave

 

“At et heltebilleder er knust, betyder jo ikke, at det er umuligt at sætte det sammen igen, om end til et andet billede.”

“Erobreren” er andet bind af Jan Kjærstads herostratisk berømte Wergeland-trilogi. Og hvor bind 1 – “Forføreren” – virtuost tegnede en nærmest mytisk helteskikkelse ud af tv-kendissen og multimennesket Jonas Wergeland, går fortsættelsen nye veje. Både formmæssigt (ny fortællervinkel) og tematisk:

Denne gang skal vi tilsyneladende ind under huden på en Wergeland med ligefrem dæmoniske træk. Det sandsynliggøres endda, at det er Wergeland selv, der kan have myrdet sin højt elskede hustru, Margrete, hvis voldsomme død lå som en tåge over “Forføreren”.

Endnu engang udmales Wergelands usædvanlige talenter, karisma, evner med sit intellekt – og med sin pik. Igen bliver han redet som en hest af et antal usædvanlige kvinder, der har svimlende nydelse af hans elskovsscepter, og som senere bliver til noget stort i det norske samfund.

I første bind forførte Wergeland sin omverden, i dette bind erobrer han den. Hvad er forskellen? Ingen. Og det er svagheden ved “Erobreren”: Man føler, at man allerede har været dér. Kjærstad skriver som en gud, kompositionen er som altid djævelsk god, men han gentager selvforelsket sig selv uden at føje afgørende nyt til mysteriet Wergeland.

Det skal blive spændende at kaste sig ud i afslutningen på trilogien, ”Opdageren”, og finde ud af, om Kjærstad monstro har en overraskelse eller to gemt i ærmet til os. Under alle omstændigheder er det altid en nydelse at læse den velskrivende nordmand. Ikke mange skandinaver når ham til sokkeholderne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter