0 kommentarer

Forår af Ali Smith

af d. 19. maj 2020
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

334

Udgivet

2020

ISBN

978-87-02-28951-0

Originaltitel

Spring (på dansk ved Ninna Brenøe)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Forår” er tredje bog i en serie på fire, som den skotske forfatter Ali Smith har skrevet om årstiderne. Romanen kan godt læses som en selvstændig bog, det er ikke nødvendigt at have læst de andre bøger i serien for at følge med i handlingen.

En ældre mand ved navn Richard sidder i et tog, der kører fra London til Kingussie, der er en mindre by i Skotland. Richard er filminstruktør og burde have en tilfredsstillende tilværelse, men han er alligevel i en temmelig desperat situation. Han har mistet sin bedste ven Paddy og inde i sit hoved taler han med sin fantasi-datter for han har ikke talt med sin egen biologiske datter i flere årtier. Han er på vej til Skotland for at afslutte sit liv, som han ikke længere mener er mange sure sild værd.

I toget møder han en ung kvinde ved navn Brit, der arbejder i et center for illegale migranter og flygtninge. Brit sidder i toget sammen med en pige ved navn Florence, der er omkring 12 år. Denne pige er noget for sig selv, hun er stædig, nægter at sige hvor hun kommer fra og har næsten et voksent menneskes evne til at køre rundt med folk for at få sin vilje.

Hvordan i alverden får man skrevet en bog, der binder disse meget forskellige mennesker sammen? Det skal du helt sikkert selv læse bogen for at finde ud af.

Bogen er opdelt i tre dele og man kan sige, at bogen på sin vis ikke er munter da den handler om emner som ensomhed, utilfredshed med tilværelsen, ønske om selvmord og den migrantkrise, som verden har været vidne til i de senere år.

Ali Smith har skrevet sin bog med sarkastisk humor og selvom flere af emnerne i bogen er til den dystre side er det også en bog, der fokuserer på det håb og den værdighed, der trods alt også findes i samfundet selvom det til tider kan være vanskeligt at få øje på. Som der står på bagsiden af bogen ”Hun lader forårslyset sive ind.”.

”Forår” er en overbevisende bog, meget velkomponeret og relevant i forhold til valg af emner. Fin bog, jeg har i høj grad fået lyst til at læse forfatterens øvrige bøger, hun kan i den grad brygge en god fortælling sammen.

Bog modtaget som anmelder-eksemplar fra forlaget

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter