0 kommentarer

Efter døden af Claus Grymer

af d. 19. maj 2020
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

41

Udgivet

2020

ISBN

9788793835535

 

Digtsamlingen ’Efter døden’ er en fin, lettilgængelig samling om livet efter den andens død. Med få enkle sætninger beskrives livet efter at fortællerens livspartner er gået bort, så sorgen kan mærkes. Enkeltheden i ordvalg og digtenes opbygning spejler den sorg, der egentlig er umulig at forholde sig til. Efter et langt liv sammen som par, er der nu kun én tilbage, men minderne er i alt: i turen til bageren, i foråret, i en blomst. Livet bliver ved for den, der er efterladt, og hvor tungt det er, står tydeligt.

Digtene følger sorgprocessen med svingninger mellem sortsyn og smerte, så er der en let bedring, hvorefter fortælleren ryger tilbage i den totale afmagt igen.

Her et forsigtigt digt om en ’måske’ fremtid:

 

FREMTID MED KØKKENRULLER

Er der et liv / efter din død

i dag købte jeg / temmelig mange køkkenruller

og må vel så mene / at jeg tror

på noget / at bruge dem til

kald det bare / drømmen

om en / fremtid

 

Claus Grymer har sin egen ligefremme og ret så prosaiske tone. Han bruger køkkenruller og hindbærsnitter til at fortælle om en altoverskyggende sorg, der findes i alt. Sorgen er det store tab, der gentages i hver en ny dagligdags oplevelse, som fortælleren nu må opleve alene.

Læseren forstår umiddelbart digtene. Fra tid til anden bruger Grymer så et uventet greb, hvor man er nødt til lige at få digtøjnene på. Disse digte virker des stærkere. Jeg er meget glad for digtet ’Visheden’. Fortvivlelsen over slet ikke at være okay, men alligevel i live går lige i hjertet på mig:

 

”VISHEDEN”

Altid var jeg bange

for at miste dig

 

og nu hvor det er sket

ved jeg

 

at jeg ikke

havde klaret det

 

Claus Grymer debuterede i 1973 med digtsamlingen ’Skjul’, og har siden udgivet en række digtsamlinger, romaner, noveller og erindringstekster.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter