0 kommentarer

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

af d. 20. juli 2021
Info
 
Sideantal

429

Udgivet

2016

ISBN

9-788711-693032

Udgave

3 udgave, 8 oplag

 

En familiehistorie fra Langeland som koncentrerer sig om Marie, hendes forældre, søskende og venner, mindre på det gode end på det onde; det begynder i 1930’erne hvor Marie er 10 år gammel og vi følger hende gennem tykt og tyndt indtil hun som gift mor med to børn sidder i Søborg i eget parcelhus.

Den begynder meget urealistisk med at hun redder sin storebror fra at blive kvalt af et hvepsestik i halsen, hun stak et siv ind og ventilerede ham indtil han blev lyserød. Ventilation blev først almindligt under polioepidemien I 1950’erne, men hvis hun virkeligt stak et siv ned, mener jeg at hun ville have forårsaget en blødning som ville have druknet ham. Nå, men han gengælder med at voldtage hende før hun er fuldt udviklet, og det er moren glad for, for skammen over en graviditet er større end at en bror voldtager sin søster.

Marie bor på landet og der bliver det forventet at hun arbejder fra morgen til aften, tager sig af de mange yngre søskende, malker koen, ordner mad, pacificerer faren ‘som er mere lige end de andre”. Moderen er til religion men “elsk din næste” har hun ikke læst for øretævene falder hårdt og hurtigt. Moderen mener at Hitler har den rigtige forståelse for hvad et land skal have, orden og arbejde. Faderen er medlem af socialdemokratiet, men er af den mening at det bedste der kunne ske i lille Danmark var Stalin, for så ville alle være lige. Marie kom i arbejde før hun blev konfirmeret, så storebroren forsatte sit misbrug af den næste søster, Ellen.

De unge som flytter til København, omgås hinanden; da Marie rejser muligheden for at uddanne sig bliver det hurtigt skudt i Jorden som uanstændigt, for hun skal passe børnene.

Folkets skønhed var partibogen, men også  et billede som moderen synes var uanstændig, to kvinder “med røven øverst” som graver kartofler op; moren ville ikke  have det på væggen, men det bliver kun fjernet når mormoren kommer for at hjælpe med de utallige fødsler. Faren lover Marie at hun skal arve det.

Marie er jævnalderende med mine forældre, vi har jo ikke skrevet vores historie, men denne bog ligger meget langt fra vores familiehistorier. Bogen har fået mange lovprisninger med på vejen, men jeg giver den 4, for mig er der for mange ting som virker overdrevent og urealistisk.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter