0 kommentarer

Som offer til Molok af Åsa Larsson

af d. 12. januar 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

364

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-752-0

Originaltitel

Till offer åt Molok

 

Åsa Larssons krimier om den plagede anklager Rebecka Martinsson og hendes kolleger i Kirunas politi nord for polarcirklen er så ærkesvenske og sympatiske som selveste Astrid Lindgren og Selma Lagerlöf. Der drikkes spandevis af kaffe og spises stegt palt med hjemmelavet multebærsyltetøj i svenskrøde huse, mens myggene svirrer om kap med næppe hørbare bagtalelser. Under den gemytlige overflade lurer ondskaben.

Sol-Britt Uusitalo stikkes med uhørt vildskab ihjel med en usædvanlig høtyv. Martinsson opdager, at næsten hele Sol-Britts slægt er omkommet på mystisk vis. De mange dødsfald indledes tilsyneladende helt tilbage i tiden omkring Første Verdenskrig, hvor en ung, idealistisk lærerinde har et upassende og meget ugleset forhold til jernminemagnaten Hjalmar Lundbohm.

“Som offer til Molok” veksler mellem de dramatiske begivenheder dengang for hundred år siden og i dag, hvor Sol-Britts barnebarn Marcus er slægtens sidste overlevende.

Martinssons svorne fjende, Carl von Post, får hende manøvreret ud på sidelinjen, så hun kun indirekte kan deltage i den komplicerede efterforskning. Imens forkludrer nulliteten von Post selv alt, hvad forkludres kan, uden at fatte, at morderen er ved at indkredse den 7-årige Marcus.

Det er en god historie, Åsa Larsson har konstrueret. Mod slutningen bliver den oven i købet ret spændende. Indimellem er der imidlertid uforholdsmæssigt langt mellem snapsene. Vi skal høre meget om de mange søde, rare hunde, der galper og gør sig til, mens de snuser og gisper og tumler omkring i den kolde sne. Samtidig luftes Martinssons og kollegernes mentale snavsetøj med største omhu, alt mens handlingen gang på gang går uhjælpeligt i stå.

Som sagt er Åsa Larsson og Rebecka Martinsson et par sympatiske bekendtskaber. Det er svært ikke at holde af den milde forfatter og hendes hårdt prøvede heltinde. For ikke at tale om de maleriske kulisser, de bevæger sig rundt i. Men der måtte nu gerne komme lidt mere krudt i kötbullan.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter