0 kommentarer

Fatimas hånd af Ildefonso Falcones

af d. 17. maj 2011
Info
 
Sideantal

897

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7079-100-7

Originaltitel

La mano de Fátima

 

 

“Fatimas hånd” følger morisken, muselmanden, muslimen Hernando, som livet igennem forsøger at balancere mellem to uforsonlige religioner. Som barn af en muselkvinde og en kristen præst (resultatet af en voldtægt) er hans liv på forhånd dømt til at blive svært. Hernando oplæres i kristendommen, men bliver i det skjulte opdraget som muslim, og som ung tager han så navnet Ibn Hamid, hvilket han dog kun kan bruge inden for hjemmets fire vægge. Hans liv bliver en noget fortvivlet balancegang; da hverken de kristne eller muslimerne for alvor vil acceptere ham. Hans store (og håbløse) bestræbelse er da også at forene de to religioner.

I 1568 gør muslimerne i Andalusien oprør mod det kristne herredømme, hvad der medfører en skånselsløs krig. Den 14-årige Hernando og hans familie bliver som utallige andre muslimer flygtninge og han mister flere af sine halvsøskende undervejs. Til gengæld møder han sit livs store kærlighed, den kun 13-årige Fatima, som allerede er blevet gift, mor og enke. Under flugten dør Fatimas spædbarn, som ikke kan klare strabadserne. Sorgen er ved at få hende til selv at bukke under; men Hernandos kærlighed og ukuelige vilje bærer hende igennem.

Moriskernes oprør bliver nedkæmpet og livet bliver for alvor svært for hele denne del af befolkningen, som bliver tvunget til omvendelse, frataget deres ejendom, deres kultur og værdighed.
Hernando har tidligere af barmhjertighed hjulpet en tilfangetagen kristen adelsmand på flugt. Det kommer ham senere til gode, idet adelsmanden ansætter ham i sine hestestalde, hvor han snart viser sine store evner.
Men med årene vokser uviljen mod moriskerne sig stadigt større og i sidste ende bliver alle morisker landsforvist. En etnisk udrensning af dimensioner bliver iværksat i år 1610, Hernando ser dog ud til atter engang at klare skærene…

“Fatimas hånd” rummer drama i Shakespeare-størrelsen, der er ufattelig meget lidelse og smerte, kærlighed, lykke, svigt, ulykke og tab. Men hvor er den dog også lang, ind imellem lidt af en ørkenvandring… Det føles efterhånden som en gentagelse, når Hernando igen tager sin hest for at mødes med sine medsammensvorne for at arbejde videre på en håbløs plan, som iøvrigt bygger på løgne. Hernando er vel ment som en slags heltefigur, en hemmelig agent i den gode sags tjeneste; men jeg synes desværre mest han ligner en lus mellem to negle…
Han kan ikke forene de to parter og ender med at svigte sine rødder for endelig at kunne leve i fred på sine gamle dage.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter