0 kommentarer

Familien Artamonov – en købmandsslægts historie af Maksim Gorkij

af d. 2. august 2003
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

308

Udgivet

1970

ISBN

87-7433-103-5

Originaltitel

Delo Artamonvych

 

Den omsiggribende slægtsroman om familien Artamonov er et kunstigt spændende studie i Rusland efter livegenskabets ophævelse. Årene stryger af sted med voldsomme begivenheder i og omkring familiens fabrik i provinsen.

Gamle Ilja Artamonov kommer til byen med sine tre vidt forskellige sønner. Han fører sig frem og rager uklar med flere af de lokale indbyggere, men det skal snart vise sig, at denne fremmede mand er både visionær, driftig i forretningslivet og dygtig til at skabe arbejdspladser. Artamonov bærer ikke så få ligheder med Mads Skjern fra tv-serien Matador.

”Familien Artamonov” beskriver et virvar af familiære konflikter, forviklinger og træden hinanden over tæerne. Den handler mest om alle de ting, der aldrig bliver sagt, og om de ting, folk går og tror om hinanden og fremtiden. Bogen er fyldt med godt gammeldags had og jalousi, men også festlige drukture og sære skikke. Der er mord, sidespring, knivstikkeri og ikke altid helt rent mel i posen.

Gorkij selv havde heller ikke rent mel i posen som forfatter. Han var nemlig mere end almindeligt i lommen på Stalin, og skrev veltilrettelagt propaganda på kommunistisk bestilling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter