0 kommentarer

Et liv indenfor tobakken af Ella Jensen

af d. 8. marts 2015
Info
 
Sideantal

118

Udgivet

1996

ISBN

87-88626-12-1

 

Det kan som regel godt betale sig, at erlægge et besøg i de museumsbutikker, som man kan finde over det ganske land.

Årsagen hertil er, at man af og til kan finde bøger, der er vanskelige at opdrive i en almindelig boghandel.

For et par år siden besøgte jeg Arbejdermuseet i København og købte på vejen ud “Et liv indenfor tobakken” af Ella Jensen, og det har vist sig at være et fornuftigt køb fordi bogen giver et godt indblik i en arbejderfamilies liv og hverdag i 1930´erne.

Ella Jensen vokser op i en arbejderfamilie i starten af århundredet.

Familien har meget få penge, boligen er lille og usund og som arbejderklasse skal man ikke gøre sig forhåbninger om, at kunne tage sig en uddannelse, der kan forbedre livsvilkårene, for der er ganske enkelt ikke råd til uddannelse.

Som ganske ung kommer Ella ud for at arbejde som tobaksarbejder, og dette job har hun i 30 år indtil hun får job i fagbevægelsen, hvor hun søger at forbedre arbejdsvilkårene for andre arbejdere, der går for lud og kold vand på de danske arbejdspladser i 1930´erne.

Ella arbejder bl.a. for kortere arbejdsdage, indførelse af pensionsordning og bedre lønforhold for de københavnske proletarer – også selv om arbejdsgiverne sjældent kunne se humoren i, at man ligefrem skulle behandle sine arbejdere menneskeligt.

“Et liv indenfor tobakken” er Ella Jensens fortælling om et jævnt liv som det så ud for arbejderklassen i starten af århundredet.

Det er ekstremt sjældent man får muligheden for at læse vidnesbyrd om arbejderklassens hverdag, og alene af den grund bør man læse biografien: den er nemlig en væsentlig historie om hvordan de fleste mennesker levede for ikke særlig mange år siden.

Der er ikke de store sproglige finurligheder i bogen, men det gør ingenting. Bogen er spændende læsning i sig selv fordi man læser om et stykke danmarkshistorie, der er forsvundet, og man bliver også klogere på hvordan jævne mennesker har klaret dagen og vejen i vores smørhul af et land.

Bogen er oplysende og lærerig og alle burde faktisk læse denne bog for at blive klogere og for at få åbnet øjnene for, at de fleste af os faktisk har gode arbejdsvilkår i forhold til hvordan vi kunne have haft det hvis vi havde levet for 75 år siden.

4 stjerner og en anbefaling herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter