0 kommentarer

Erobreren af Jan Kjærstad

af d. 6. februar 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

426

Udgivet

1997

ISBN

87-568-1400-3

Originaltitel

Erobreren

 

I historien om Jonas Wergeland (JW) møder vi et bud på hvordan et menneskeliv hænger sammen. Alt et menneske foretager sig har betydning for alt (andet), hvad et menneske foretager sig. Begivenhederne i vore liv influerer hinanden og det hele er sammenvævet at de tråde, som mellemrummet mellem begivenhederne udgør. Hvorledes opmagasineres vore erfaringer i bevidstheden og kan vi gennemskue nye spor og sammenhænge, hvis vi omrokerer erindringen i fortællingen. Det er det som skiftende fortællere i trilogien forsøger, med det formål at finde ind til hvad der (muligvis) gjorde JW til hustrumorder, til geni og folkeforfører.

Bag Kjærstads indfald findes en ufattelig fantasi-rigdom og hans anekdotiske beskrivelser af stort og småt er så underfulde. Med øje for tings symbolske betydning og livets sammenhæng til alt andet, kaster Kjærstad sig ud i den ene beretning efter den anden. Det er som om at Jonas største bedrift er at koncipere genialitet i de personer han omgås og måske er det derfor således, at mange genier in spe ynder at omgås JW. Værket er historien om Norge, om modernitetens vilkår og er befriende upolstret og med så højt til loftet, at man må transcendere sit eget rum for at være med. Litteratur som denne forandrer mennesker.

I selskab med JW tager man sit eget liv op til revision og funderer over den og den begivenheds betydning for hvor man er i dag, samt hvorledes nutiden kan tænkes at bidrage til, hvor man gerne vil hen. Vi motiveres til at lægge småligheden på hylden for en stund og række op til himmelen. Igennem at gøre dette kan vi legemliggøre dette tomrum i vort eget væsen og transformere vores kulstof til diamant. Dette er JW’s mission og Kjærstads vision for mennesket.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter