0 kommentarer

Tre blinde mus af Ed McBain

af d. 26. februar 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

266

Udgivet

1993

ISBN

87-414-1006-8

Originaltitel

Three blind mice

 

Tre vietnamesiske mænd er blevet slagtet. Hver har fået kønsdelene amputeret og placeret i sin mund. Hvor øjnene var, er der kun store huller.
De tre mænd er tidligere frikendt for en voldtægt. Voldtægtsofrets mand har før truet med at tage sagen i egen hånd for at retfærdigheden kan ske fyldest, hvorfor politiet er hurtige til at hente ham ind til afhøring. Og senere fængsling. Hans sag ser meget skidt ud, især for advokat Matthew Hope, som har sagt ja til at føre mandens forsvar.

I ‘Jomfru snehvid’ legede McBain med fortællerperspektivet. Hver gang Hope var involveret, kørte fortællingen med et ‘jeg’. Når historien fulgte betjent Bloom, eller en anden bifigur, forlod McBain førstepersonsfortælleren. Det var kun i de passager at ‘Jomfru snehvid’ var god.
Det har McBain selv været opmærksom på, for i ‘Tre blinde mus’ fortæller Hope ikke længere selv. Der er ikke noget jeg, alt afvikles som det plejer i station 87 serien. Desværre bliver det ikke godt alene af det. Hopes charme fordufter fuldstændig, når han observeres på afstand. Hans privatliv der før nok var kliché, men som i de bedste af bøgerne havde varme og emmede lidt af liv, er her koldt og ligegyldigt.

Sammenlignet med resten af forfatterskabet er ‘Tre blinde mus’ ufattelig ringe. Kvaliteten i Matthew Hope serien svinger som en sinuskurve fra bind til bind. Bedst som chokket efter en fesen og flad læseoplevelse i den svage, kun sporadisk spændende ‘Jomfru snehvid’ har lagt sig, kører McBain kareten direkte i grøften. Og sætter ild til den. Og lader den brænde ned. Hvorefter den eksploderer….

Kort sagt, den her bog skal undgås. Se blot omslaget. Siger det ikke sig selv?

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter