0 kommentarer

En passende aftale af Fay Weldon

af d. 19. februar 2013
Info
 
Sideantal

325

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39056-6

Originaltitel

Habits of the house

Udgave

1.udgave

 

Jeg var ikke klar over, at Fay Weldon skrev den første episode til tv-serien “Herskab og tjenestefolk”, men efter at have læst “En passende aftale” kan jeg kun undre mig over, hvorfor det kun blev til én episode, for Fay Weldon virker yderst hjemmevant både hos det engelske aristokrati og hos deres tyende.

Året er 1899. For den adelige familie Dilberne ser økonomien mildest talt skidt ud. Der er ikke længere penge i jord, fæstebønderne giver ikke overskud, og Lord Dilbernes seneste spekulation i guldminer i Sydafrika hænger i en tynd tråd, da boerkrigen bryder ud.

Heldigvis har familien to ugifte børn. Den ældste er datteren Rosina, som dog ikke er et oplagt emne, idet hun helliger sig mange af de nye idéer om kvinders rettigheder og ikke bryder sig om tanken om at blive gift. Det gør sønnen Arthur heller ikke, men da familienavnet afhænger af, om han får sønner, må han finde sig i Lady Isobels planer om at få ham giftet bort til en rig arving.

Så da Minnie O’Brien fra Chicago ankommer til London på jagt efter en ægtemand, ser lykken umiddelbart ud til at være gjort. Men både Arthur og Minnie har noget med i bagagen, og desuden er Rosina slet ikke begejstret ved tanken om at få en datter af en gemen “slagter” ind i familien.

“En passende aftale” er en underholdende roman om livet i den engelske overklasse i slutningen af det 19. århundrede, hvor de gamle traditioner og livsformer støder sammen med den nye verdens mekanik og livssyn. Vi følger både familien Dilberne og deres tjenestefolk, særligt kammerpigen Grace, men også familien O’Brien; og Fay Weldon udstiller med vid og indlevelse den brogede flok på godt og ondt.

Weldon har styr på de historiske detaljer omkring husførelsen, beklædningen, rangordenen blandt tjenestefolkene osv., og det er med til at underbygge historien og gøre personerne troværdige. Og da Weldon samtidig skriver forrygende, er der ikke meget at betænke sig på, hvis man kan lide en god historisk roman.

“En passende aftale” er første bind i trilogien “Kærlighed og arv”.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter