0 kommentarer

Førkrigstid af Kirsten Thorup

af d. 19. februar 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

271

Udgivet

2006

ISBN

87-02-05317-9, 978-87-02-05317-3

 

“Så tag dig dog sammen” – var den sætning, der igen og igen gik gennem mit hoved, da jeg læste “Førkrigstid” af Kirsten Thorup. Dernæst tænkte jeg, hvad der dog får en forfatter til at skrive en så trøstesløs roman og holde sproget hele vejen igennem.

Maud fra Matador, små problemer, der gøres store, tanker der i en nedadgående spiral gør hverdagen besværlig og ufremkommelig. Det er bestemt ikke en bog, man bliver i godt humør af, men måske et tidsbillede af, hvordan datidens kvinder levede deres liv?

Romanen foregår i 1937-1939 i en lille by på Fyn, hvor Dinna bor med sin mand Sigurd og børn. De har som mange på den tid en ung pige i huset: Maja, der passer sit arbejde til punkt og prikke. Dinna holder meget af Maja og sætter en ære i at lære hende alt om god husførelse, s hun kan blive en dygtig husmor en dag.

Men pludselig lægger en skygge sig over Dinna – for hun frygter at Sigurd og Maja har et forhold. Overalt ser hun små tegn på, at der er noget mellem de to – men hun overrasker dem aldrig. Jalousien lægger sig som en mørk skygge over Dinnas liv.

Jeg læste bogen i en læsekreds og interessant var det, hvor forskelligt vi vurderede bogen. Personligt blev jeg ramt af bogens trøstesløshed, mens andre fandt den smuk og poetisk. Og det er jo det, der er så fantastisk ved bøger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter