0 kommentarer

Nu er vi så her af Katrine Marie Guldager

af d. 19. februar 2013
Info
 
Sideantal

162

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07731-5

 

‘Nu er vi så her’. En samling stille noveller om mennesker, der alle lever et tyst, til tider, indholdsløst hverdagsliv. Den ene dag tager den anden. Den ene sætning den næste. Refleksionerne er fåtallige, og er næsten altid andre end hovedpersonens egne. Et utal af tråde, der fletter sig ind og ud af hinandens liv, uden rigtigt at kunne bestemme sig for, om de i virkeligheden er der, hvor de ønsker at være. Og samværet bliver da også derefter. Stimevis af individer, der tilfældigvis er faldet i hinandens lod.

Som i ‘Hjemkomst ΙΙ ‘ hvor den unge mand nok mest af alt ikke orker at tage af sted på jagt efter et anderledes liv:

“En uge efter lå de i sengen og var fulde. Han sagde det som det var:
– Jeg er kommet hjem for din skyld.
Så kastede han op. Hans kæreste gik ud for at hente en spand, og da hun kom tilbage sov han allerede. Da hun havde tørret opkastet op, kiggede hun på ham og tænkte: Det var så dig, der faldt i mit lod. Så kyssede hun ham på panden, gik nedenunder og tændte for fjernsynet.”

‘Nu er vi så her’ gør præcis det samme for mit liv som begivenhederne i novellerne gør for karaktererne. Absolut ingenting. Det er bestemt ikke fordi novellerne er dårlige. De er skrevet med overblik og pointe, men personerne er bare alle så livløse, at de slet ikke efterlader noget mærke i mig. Det betyder ikke at personerne er dårligt beskrevne, de er skræmmende troværdige som karakterer og efterlader samlet set det samme éne spørgsmål: Hvornår har du sidst bevidst truffet et valg – og fulgt det til dørs, netop fordi det var DET du havde lyst til at gøre? Næste spørgsmål bliver så, hvis du undlod at gøre, det du ønskede af hensyn til andre, kom der så noget godt ud af det? For personerne i disse noveller er svaret entydigt – det gav på ingen måde anledning til et mere strålende liv.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter