0 kommentarer

En fatal historie af Fjodor Dostojevskij

af d. 22. juli 2010
Info
 
Sideantal

52

Udgivet

2006

ISBN

978-87-91812-68-2

Originaltitel

Skvernyj anekdot

 

Klasseskel, dybt had og høje idealer kolliderer frontalt i denne velfortalte historie.

‘En fatal historie’ fra 1862 er en bidende satirisk og samfundskritisk fortælling om kancellichefen som inviterer sig selv med til en underordnets bryllupsfest. Det skulle han aldrig skulle have gjort!

Fortællingen giver indsigt i det russiske samfunds afgrundsdybe skel mellem rig og fattig, og introducerer læseren til den politiske situation i Rusland i starten af 1860’erne, hvor livegenskabet lige var blevet ophævet og nye idealer om staten og borger-rettigheder var på mode. Kancellichefen, dybt grebet af disse høje og moderne lighedsidealer, vælger på den baggrund at blande sig i festen.

Men opslugt af sine sværmeriske idealer ænser han ikke før det er for sent, hvilken dyb forlegenhed værten bringes i af hans uindbudte deltagelse. Man opsluges af den ene skarpt udskårne og dybt pinlige scene efter den anden, hvor et spruttende had får luft, og både vært og kancellichef ydmyges groft gang på gang. Deres følelsers pinsler beskrives med så stor intensitet, at man både krummer tæer og morer sig.

Dostojevskij demonstrerer, formentlig med meget stor realisme, det ludfattige samfunds store klasseskel, og folkets mistro til den herskende adelselites vilje til for alvor at myndiggøre folket og opgive privilegierne. Politisk-historisk anskuelighedsundervisning på et højt niveau.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter