0 kommentarer

Hal Koch – en biografi af Jes Fabricius Møller

af d. 26. september 2009
Info
 
Sideantal

352

Udgivet

2009

ISBN

978-87-12-04269-3

 

Hal Koch er én af Danmarks store sønner, med vidtrækkende konsekvenser i samfundet i dag. Så når nogen sætter sig for at fortælle os historien om hans liv, er det ikke nogen let opgave. Der kan være mange, og vidt forskellige, forventninger til repræsentationen af netop én vinkel i en biografi. Alt kan ikke komme med, og alt er ikke lige interessant for den vinkel der er lagt. Det er grunden til at der kan komme mange biografier på den samme person – alle forskellige.

I nærværende biografi af Hal Koch har Jes Fabricius Møller udvalgt to hovedspor i Hal Kochs liv, dels hans akademiske arbejde, der er betydeligt, og kredser om forholdet mellem humanisme og kristendom, stat og kirke. Og dels det politiske arbejde, under krigen og især efter. Her var Hal Koch med til at forme Danmark i den vigtige nybrydning efter besættelsen, og igennem de uundgåelige ansvarsplaceringer af skyld. Det er vigtige afsnit både i Kochs liv, men også i Danmarkshistorien. Men vi får også plads til rimelige behandlinger af en række andre samfundsbidrag fra Koch, hans opgør med Grundtvig, og hans komplekse forhold til socialdemokratiet og kommunisterne. Derved dækker Jes Fabricius Møller både grundigt og bredt over den historiske Hal Koch. Endelig får Jes Fabricius Møller indledt på den helt rigtige måde: Han viser de familiemønstre som Koch voksende op i, og som gav ham det sprog, den styrke og det fundament som han igennem hele livet trak på. Det gør det meget nemmere at forstå Hal Kochs valg senere hen i biografien.

Det er med andre ord en velstruktureret og velovervejet biografi, der med stor grundighed – men med et levende sprog – formidler personen Hal Koch. Som menneske, som politiker, og som intellektuel. Jes Fabricius Møller er passende begejstret for det menneskeliv han formidler, sproget emmer af vigtighed og væsentlighed, og der øses af et meget fint historiekendskab der giver os mange gode og pædagogiske afsnit hen igennem biografien som effektivt placerer os ikke-historikere og nyere generationer ind i den lokale sammenhæng.

Anbefales ganske enkelt alle, og især dem der tror de allerede kender Hal Koch

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter