0 kommentarer

En alvorlig historie om glæden ved livet af Henning Mankell

af d. 20. januar 2016
Info
 
Sideantal

304

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-17181-5

Originaltitel

Kvicksand

Udgave

1. udgave

 

“En alvorlig historie om glæden ved livet” er ikke en traditionel selvbiografi, men består snarere af en lang række erindringsglimt og små filosofiske betragtninger over livet som helhed. Henning Mankell præsenterer læseren for en række steder og mennesker, som han har besøgt og er stødt på i årenes løb. Man får afstikkere til fjerne lande som Afrika og Argentina og til noget så velkendt som Skagen, hvor han en gang gennemførte en længere vandring.

Inden jeg læste denne bog, var det eneste, jeg vidste om Henning Mankell, at han var en svensk krimiforfatter på 60+ år, og at han desuden var manden bag Wallander-serien. En serie som jeg for øvrigt har læst med stor fornøjelse – flere gange på bekostning af min nattesøvn. Derfor var det også med stor nysgerrighed, at jeg tog hul på denne bog. En nysgerrighed efter, at blive lidt klogere på, hvem der gemmer sig bag forfatternavnet Henning Mankell.

Efter endt læsning ved jeg egentlig ikke, om jeg er blevet så meget klogere på manden Henning Mankell?

Bogen handler ikke specifikt om Mankells liv og levned, men kunne i princippet være skrevet af hvem som helst. Ganske vist skinner det fra begyndelsen tydeligt igennem, at forfatteren er både intelligent, filosofisk, berejst, vidende og et meget belæst menneske. Og at han umuligt kan bestride et almindelig jordnært 8-16 job som flertallet af befolkningen. Men omvendt ville denne beskrivelse sikkert passe på rigtig mange svenske mænd i 60’erne.

Det er ærgerligt, at bogen et så anonym. Jeg savner virkelig, at høre mere om mennesket Mankell. Jeg savner, at høre mere om baggrunden for hans forfatterskab. Om hans privatliv. Om hvorfor han har truffet de forskellige valg her i livet og hvordan han er endt med at blive en af Sveriges mest læste forfattere.

Hvis du, ligesom jeg, er drevet af en nysgerrighed efter, at blive klogere på manden Henning Mankell, så er det ikke i denne bog, du skal finde dine svar. Men er du i stedet på jagt efter en filosofiske bog om livsglæde og forundringen over livet og det at være menneske, så har du fundet den helt rigtige bog. Jeg tror særligt, at folk i den tredje alder eller folk som er blevet ramt af alvorlig sygdom vil finde glæde ved bogen. Men den kan også læses af alle andre som en påmindelse om, at nyde livet, glædes over de små ting og ikke udskyde dine drømme og mål til en anden dag, for en dag er det måske for sent og døden banker på døren.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter