0 kommentarer

Efter stormen af Harry Harrison

af d. 27. januar 2010
Info
 
Sideantal

220

Udgivet

2009

ISBN

978-87-90592-38-7

 

Forestil dig en verden, hvor overbefolkningen har nået sin grænse. Regeringen har indført en fødselspolitik, som SKAL overholdes, så da Benedicts kone føder deres tredje barn, falder hammeren. Enten afleverer de barnet til regeringen, eller også bliver Benedict erklæret fredløs, og frivillige må dræbe ham uden efterfølgende repressalier.

Det er scenariet i novellen “En forbrydelse”, men i stedet for at skrive en tjubang historie, hvor vi blot følger lejemorderen og Benedicts kamp til døden, ønsker Harry Harrison at sætte tankerne i gang hos læseren – og det er netop det, som kendetegner god science fiction!

For hvem er egentlig forbryderen her? Samfundet, som har opsat reglerne om, hvor mange børn folk må få? Benedict og hans hustru som får det tredje barn imod samfundets love? Eller lejemorderen som udfører samfundets dødsstraf og selv får tilfredsstillet sin blodtørst? Harrison giver os ikke svaret, men det er også spørgsmålene, der er interessant.

I samlingen “Efter stormen” har Niels Dalgaard udvalgt 10 noveller, som bredt præsenterer Harry Harrisons forfatterskab, og her er “En forbrydelse” blandt mine favoritter. En anden favorit er “Det sidste møde”, hvor menneskene i deres søgen efter andre racer i universet endelig finder noget, der tyder på, at vi ikke er alene. Men også novellen “K-faktoren” hvor Harrison introducerer læseren for societik – en videnskab som kan aflæse samfund og dermed også manipulerer dem til hvad som helst – fortjener at blive fremhævet. Samlingen sluttes af med et efterskrift ved Niels Dalgaard med en kort introduktion til Harry Harrisons øvrige forfatterskab.

Jeg har ikke tidligere læst noget af Harrison, og selvom ikke alle novellerne i samlingen var lige overraskende, så har jeg bestemt fået lyst til at gribe fat i nogle af hans ældre udgivelser. Harrison giver både læseren noget at tænke over, men er heller ikke bleg for at bruge lidt action til at føre sin historie frem. Det er super underholdende og samtidig også interessant udover det umiddelbare plan.

“Efter stormen” er udgivet af Science Fiction Cirklen, som gennem flere år har sørget for at oversætte og udgive spændende science fiction forfattere til dansk, og som også står bag de fleste udgivelser af dansk science fiction.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter