0 kommentarer

Efter mørke af Pernille Juhl

af d. 3. november 2015
Info
 
Sideantal

387

Udgivet

2015

ISBN

978-87-996605-5-1

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

“Efter mørke” er den selvstændige fortsættelse til romanen “Når solen står højest”, men for at få mest ud af bogen er det mest hensigtsmæssigt at have læst forgængeren først.

“Efter mørke” foregår igen i Sønderjylland, denne gang i Graasten, i tiden omkring 2. verdenskrig.

Ægteparret Anders og Marie er blevet ældre, og de har nærmet sig hinanden og genfundet omsorgen for hinanden efter nogle år, hvor Anders har slikket sårene efter at have deltaget i 1. verdenskrig.

Romanen fortæller dels om Danmark under besættelsen, en tid, der var mørk og dyster for de mennesker, der oplevede denne periode.

Bogen er dog primært en familliekrønike, hvor familien gennemgår den ene prøvelse efter den anden – det er næsten for meget af det gode, og man sidder som læser og tænker, at forfatteren måske kunne have skruet ned for de strabadser, som familien gennemgår. Der sker ganske enkelt lidt for meget, så det ender med at virke en anelse forceret og urealistisk med alle de strabadser familien går igennem.

Romanen fokuserer denne gang ikke så meget på forældrene Anders og Marie, men mere på de to børn Carl og Jenny, der nu er blevet voksne og skal forsøge at klare sig i den store verden.

Carl er deserteret fra Frikorps Danmark og søsteren Jenny ender i et ægteskab med frihedskæmperen Magnus, og det er åbenbart et forhold hun har lidt svært ved at affinde sig med at være en del af.

Jeg må gentage hvad jeg også sagde om forgængeren til denne bog: sprogligt set halter bogen – og der sker altså for mange ting til, at handlingen er helt overbevisende for mig, så jeg lander igen på tre stjerner for en bog, der hverken er god eller dårlig, men som jeg sikkert har glemt om et par måneder.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter