0 kommentarer

Dinosaurens fjer af Sissel-Jo Gazan

af d. 2. januar 2018
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

446

Udgivet

2008

ISBN

9788702068474

 

Anna Bella Nor er i gang med at afslutte sit speciale om palæoornitologi. Specialet bygger på diskussionen omkring hvorvidt fuglene stammer fra de fjerprydede dinosaurer. Anna har et anstrengt forhold til hendes ene vejleder, som pludseligt bliver myrdet. Mordet står dog ikke alene og kort efter dør den næste. Denne gang er det Annas gode ven Johannes som er offeret.

“Dinosaurens fjer” beskrives som en videnskabskrimi, og det skal jeg da lige love for at den er. Det er en velskrevet krimi, der også er meget andet. Måske lige lovlig meget andet.

Sissel-Jo Gazan giver sig god tid til at folde historien ud, og det kan jeg som udgangspunkt rigtig godt lide. Hun skriver godt, og personerne får stille og roligt karakter og træder ud af bogens sider. Historien er spændende, og ikke en af den slags hvor man har regnet det hele ud halvvejs inde i bogen, og bare sidder og venter på at politiet også skal få øje på den røde tråd.

Det er fint at få lidt baggrundshistorie på hovedpersonerne, og derigennem at lære dem at kende på godt og ondt. I “Dinosaurens fjer” er det dog alt, alt for meget. Baggrundshistorie er fint, men samtlige hovedpersoners livshistorie, er lige i overkanten. I lange perioder skygger disse livsberetninger for hinanden og for selve historien, der træder så meget i baggrunden at man får en fornemmelse af at læse en helt anden bog. Og lige pludselig er vi så tilbage på sporet igen, hvilket giver sådan en “nå, ja, det var jo det det handlede om” oplevelse. Der kunne sagtens være skåret 100 sider af romanen, der derved ville være strammet gevaldigt op.

Mange har nævnt at bogen er for videnskabeligt faglig, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Jeg oplevede det ikke som et decideret problem, selv om der var mange ord jeg ikke forstod, men også her kunne der være strammet op. Bogen handler om den meget lukkede verden på universiteters forskningsafdelinger, og ved at gøre den så fagspecifik, lukker bogen sig lidt om sig selv, og udelukker dermed i et eller andet omfang “menigmand”. Det bliver lidt videnskab for videnskabens skyld.

Med disse forbehold, må jeg dog alligevel synge med i det kor der lovpriser Gazan og “Dinosaurens fjer”. For selv om der kunne være strammet op, er der alligevel tale om en virkelig godt udtænkt krimi der holder spændingen stort set hele vejen.

“Dinosaurens fjer” er den første af Gazans bøger jeg læser, men helt sikkert ikke den sidste.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter