0 kommentarer

Gal og normal af Rune T. Kidde

af d. 19. december 2015
Info
 
Sideantal

48

Udgivet

1982

ISBN

87-85217-27-1

 

Man bør unde sig den fornøjelse at læse noget, hvor det aldrig er helt klart hvad der venter på næste side. Hvor stemninger kan svinge indenfor et spektrum fra det tragisk komiske, over det latent lattermilde, til mundrette ordspil a la Piet-Hein. Sådan er Gal og Normal. Skrevet og tegnet af en mand hvis ærinde det har været at give noget af sig selv. Selvom de små historier stritter rundt i alskens temaer og kvaliteten i stoffet svinger gevaldigt, er der stor autensitet, for Kiddes oprigtighed er i høj grad ægte. Det at albummet er samlet af alle mulige tilfældige indfald gør helheden en smule forvirrende, men netop det overraskende element er albummets store styrke. At stoffet ikke holder hele vejen er albummet største problem.

Tegnestilen kan også forvirre, for hvor en del tegninger kan forlede til den opfattelse at Kidde slet ikke kan tegne, viser andre mere gennemarbejdede tegninger at når han bruger tid og energi på håndværket, mestrer han det ganske glimrende.

Kønskampen demonstreres i ‘Starten’, hvor Kidde blandt andet får undret sig over hvorfor kvinder, og ikke mænd, bliver gravide. Og som stor humorist er der gode pointer i de ting der IKKE bliver tegnet. Knægten der får kolde fødder og smutter da kvinden bliver gravid, er bare en tom billedrude. Godt tænkt.

Kidde eksperimenterer og min mistanke er at det først og fremmest er tegnet for at tilfredsstille egen skabertrang, hvilket kendetegner de største kunstnere: drivkraften er ikke at underholde eller generere ussel mammon, men at udleve et kald. Mere ægte bliver det ikke.

Lån albummet på biblioteket

Bedømmelse
Karakter